O NÁS

Kdo za tímto projektem stojí?

Jsme dvě korektorky a kamarádky z vysoké, Karla a Sabina. Spojuje nás láska k češtině a literatuře. Rády šíříme své znalosti zábavnou formou, a to nejen na sociálních sítích. Letos vyjde naše pátá kniha.


Cíl tohoto projektu 

Čeština je sice náš mateřský jazyk, ale přesto často chybujeme. Proč tomu tak je? Představte si, že český jazyk je jako sval. Pokud ho neposilujeme, ochabne. Naším cílem je v lidech vyvolat jistou zvídavost a touhu vzdělávat se.

Každé pondělí pro vás vytváříme diktáty na Instagramu (v příbězích). Jelikož jsme vášnivé čtenářky, tak s vámi rády sdílíme i tipy na zajímavé čtení. Baví nás především ta vzájemná interakce a vítáme i doporučení na knihy z vaší strany. Na Instagramu máme skvělou komunitu, která nás denně motivuje.

Nepravidelně vycházejí na tomto webu články, které považujeme za užitečné a přínosné. Naším cílem není v žádném případě „vymazat“ nespisovnou češtinu, protože i ta má v našem jazykovém prostředí své čestné místo. Pocházíme ze severozápadních Čech, takže my samy běžně mluvíme nespisovnou obecnou češtinou. Spisovná čeština je v podstatě první cizí jazyk, který se člověk na základní škole učí. Přirozený jazyk každého člověka je odlišný. Mluva rodného regionu a sociální bubliny se do něj značnou měrou propíšou.

Naší hlavní pracovní náplní jsou korektury, ale pořádáme i vzdělávací školení na téma „E-mailová korespondence“. Na tomto školení vás učíme psát e-maily na profesionální úrovni. Jak jinak než zábavnou a jednoduchou formou.

Rok 2020 byl pro Červenou propisku přelomový, poněvadž nám vyšla kniha „100 perliček pro (ne)milovníky češtiny“. Jak už název napovídá, najdete tam nejčastější přešlapy, které jako Češi v jazyce pácháme. Na své si přijdou jak milovníci, tak i nemilovníci češtiny. Snažily jsme se dodržet nám vlastní jednoduchou a srozumitelnou formu výkladu. Nečekejte tedy žádnou výkladovou mluvnici.

V roce 2021 vyšla naše druhá kniha, která je stejně koncipovaná jako „Perličky“, které sklidily velký úspěch. Odhalily jsme vám dalších 100 slov, ve kterých se často chybuje. Tato publikace nese název „100 přešlapů pro (ne)milovníky češtiny“.

Ani letos nezahálíme. Na základě četných dotazů jsme se rozhodly workshop na téma „e-mailová korespondence“ převést do knižní podoby. Nečekejte pouze pravidla formálních e-mailů. Kniha je plná našich tipů, zabrousily jsme i do vod neformálních e-mailů a, jak už je pro nás zvykem, vše je objasněno na názorných příkladech.

Proč právě Červená propiska?

Je to v podstatě takový náš nostalgický symbol hodin českého jazyka na základní škole.

Karla Tchawou Tchuisseu, M.Ed.

Karla se narodila v roce 1992 v severozápadním městečku Kadaň. Už od první třídy ráda četla a chodila do knihovny. Na základní škole měla z diktátů jedničky, ale na střední to šlo se známkami celkem z kopce. Láska ke knihám a jazykům, včetně toho mateřského, ji neopouštěla, a tak šla po střední hotelové škole studovat bohemistiku. Při studiích se seznámila se Sabinou. Magisterský titul obdržela ve Španělsku v oboru emocionální vývoj dětí a pedagogika montessori. I když zpočátku uvažovala o tom jít učit na základní či střední školu, korektury, kterými si při studiích přivydělávala, ji svedly na jinou cestu. Měla touhu své jazykové vědomosti předávat širšímu publiku, a tak vznikl projekt Červená propiska. V současné době žije na jihu Španělska se svou rodinou. Kromě čtení miluje tanec, interiérový design, cestování a kutilství. Její život ve Španělsku můžete rovněž sledovat na instagramovém profilu @torremolinos.life.

Mgr. Sabina Straková

Sabina se narodila na konci roku 1991 v Ústí nad Labem. Od dětství ráda četla a chodila pravidelně každý týden do knihovny. Po gymnáziu nastoupila v roce 2011 na ústeckou univerzitu, kde získala nejen magisterský titul, ale také zde vzniklo přátelství s Karlou. Její největší knižní láskou je Harry Potter, o kterém dokonce napsala ve spojitosti s tvůrčím psaním diplomovou práci. Po studiích pracovala v Praze v médiích a v roce 2018 společně s Karlou založily Červenou propisku, obě se shodly na tom, že touha šířit lásku k mateřskému jazyku je společná a měla by se dostat mezi co nejvíce lidí. Momentálně žije s manželem a dvěma dcerkami v rodném městě Ústí nad Labem. Nejraději tráví volné chvíle (a že jich moc není) čtením, sledováním seriálů a cvičením jógy.



Děkujeme, že podporujete náš projekt.


Naše knihy





100 perliček pro (ne)milovníky češtiny

Seznamte se jednoduchou a zábavnou formou se stovkou nejčastějších pravopisných a gramatických chyb, které Češi dělají.Tato kniha není žádná výkladová mluvnice ani slovník – je určena všem, ať žákům druhého stupně základních škol, kteří krásy jazyka teprve objevují, nebo těm, kteří nechtějí chybovat a stále hledají lásku k naší mateřštině. Za pomoci příkladů a diktátů, které jsou speciálně vytvořené k jednotlivým perličkám, si osvěžíte znalosti ze školních lavic, které jste třeba i zapomněli. Na své si přijdou nejen milovníci, ale především nemilovníci češtiny, kterým kniha může pomoct v textech méně chybovat. Autorky navíc přidaly k některým výrazům i užitečné pomůcky a tipy. Tato kniha byla vytvořena s láskou k češtině. #100perlicek


100 přešlapů pro (ne)milovníky češtiny

V druhé knize úspěšného projektu Červená propiska odhalíte další stovku jazykových přešlapů, které trápí nejednoho Čecha. Autorky vás svým jedinečným způsobem provedou častými pravopisnými i gramatickými nešvary, na které jako korektorky narazily. Ani tentokrát nebudou chybět originální ilustrace, možnost odškrtávat si zvládnuté pojmy, prostor na poznámky a samozřejmě diktáty. Navíc zde najdete i malé překvapení – latinsko-český slovníček pojmů z bohemistiky, s nimiž se setkáváme ve slovnících či odborných publikacích. #100preslapu



100 přehmatů pro (ne)milovníky češtiny

Po třech bestsellerech dua kamarádek z projektu Červená propiska přichází další stovka problematických jevů, ve kterých Češi tápou. Člověk si po škole záhy uvědomí, že čeština je nedílnou součástí nejen mluvených projevů, ale i těch psaných. Ve většině profesí je formální spisovná čeština žádoucí, a tak by ji měl každý Čech ovládat na dobré úrovni, aby se nestalo, že v textu nevědomky napáchá mnoho hrubek. Zamyslete se, kolikrát váháte, která varianta určitého slova je ta spisovná? Tato populárně-naučná příručka vám ozřejmí pravopis, gramatiku i významy slov, v nichž si Češi nejvíce neví rady. Právě v ruce držíte poslední díl trilogie „tří P“ – Perličky, Přešlapy a Přehmaty. Ani tentokrát nechybí bonusová kapitola, a to na téma výslovnost některých českých i cizích slov. Kniha je prošpikovaná pomůckami, užitečnými tipy, příklady a oblíbenými diktáty. Červené propisce se již během prvních dvou let působení podařil malý zázrak. Diktáty, které byly pro mnohé velkým strašákem ze školních lavic, se na jejich webu i instagramovém profilu staly nejvyhledávanější a nejoblíbenější rubrikou. Staňte se i vy milovníkem češtiny. Po přečtení zjistíte, jak je naše mateřština hravá a krásná. Tato kniha byla vytvořena s láskou k češtině. #100prehmatu


E-maily a jejich (ne)pravidla

Často váháte, co napsat do předmětu e-mailu? Oslovujete adresáta ve formálním e-mailu „dobrý den“? Máte problém s vystižením hlavní myšlenky svého e-mailu? Všimli jste si, že sem tam necháte v textu hrubku či překlep? Chcete psát e-maily na profesionální úrovni? Pokud jste alespoň na jednu otázku odpověděli ano, tak je tato publikace právě pro vás. Užitečná příručka neobsahuje pouze pravidla formální e-mailové korespondence, ale i mnoho tipů a rad, jak zlepšit psaný projev, jak se nenechat zahltit e-maily, jak se vyhnout nejčastějším chybám a jak efektivně komunikovat.




Vyjmenovaná slova: Hravá cvičení

Befeleme pes se veze – kdo by neznal tuto trochu podivnou říkanku coby pomůcku na zapamatování obojetných souhlásek? Možná že novopečení třeťáci ji v září uslyší v lavicích poprvé a budou mít z vyjmenovaných slov oči navrch hlavy. S tímto zábavným pracovním sešitem se jim ale určitě podaří si ta zapeklitá vyjmenovaná slova lépe zapamatovat. Děti tu najdou doplňovačky, přesmyčky, osmisměrky a další úkoly, které jim (a možná i nám dospělým) s výběrem měkkého či tvrdého i/y pomůžou.

Oblíbené příspěvky