Vánoce – jak na tradice netradičně

Rok 2022 se pomalu chýlí ke svému konci, blíží se vánoční svátky a většina z nás už přemýšlí, jak je letos stráví. Abyste si Vánoce vychutnali se vším všudy, je zapotřebí včas přichystat vše potřebné. Nakoupit dárky, vyzdobit domov a nejen to. Většina domácností si Vánoce nedokáže představit bez tradic. Mezi ty nejběžnější patří zdobení stromečku, pouštění lodiček, lití olova, krájení jablka, pečení cukroví, zpívání koled a především štědrovečerní večeře. Pokud patříte mezi milovníky Vánoc, dodržujete tradice, ale rádi byste si je přece jen letos trochu ozvláštnili, mám pro vás několik tipů, jak na tradice poněkud netradičně.

Slovo tradice je latinského původu a představuje nejrůznější zvyklosti určité společnosti, v níž jsou předávány z generace na generaci. Existence tradic je důležitá zejména pro uchování hodnot společnosti a její jedinečnosti. Pokud však jsou vaše Vánoce rok co rok navlas stejné a vy byste se rádi dostali z vánočního stereotypu, mám pro vás několik nápadů, jak si tradice obohatit, aniž byste tím jakkoli znehodnotili jejich původní podstatu.

Vánoční koledy 

Zkuste si je pro změnu pustit v novém kabátě. Existují různé verze klasických koled nazpívané třeba v rockovém duchu od skupiny Divokej Bill. A co jiné vánoční písně? Pokud je máte rádi, zkuste vyhledat některé vám dosud neznámé. Vánočních skladeb je nespočet a třeba objevíte nějakou, která vás zaujme. Doporučit mohu možná trochu pozapomenutou píseň Vánoční od Karla Kryla, která nám mimo jiné připomíná, že bychom měli vzpomínat i na ty, kteří už tu s námi nejsou.

Vánoční přání 

Píšete dopisy svým známým, anebo raději posíláte textovky? A co takhle popřát hezké svátky osobně? Lidé, kterým posíláte zprávy, možná bydlí ve stejném městě jako vy. Napadlo vás někdy potěšit své známé svou návštěvou? Udělejte si hezkou procházku po vaší obci, zazvoňte na sousedy a popřejte krásné Vánoce osobně. S sebou můžete vzít například domácí svařené víno do termosky a svým známým nabídnout. Určitě tím někoho moc potěšíte.

Tradiční vánoční jídlo 

Smažený kapr s bramborovým salátem. Tuhle klasiku asi všichni známe. Víte ale, že některé domácnosti připravují také méně známá jídla, která nejsou o nic méně tradiční? Vánoční tabuli si letos můžete obohatit například o kořeněnou švestkovou omáčku.

Další tipy 

Ráda bych vás ještě odkázala na další zdroje, kde čerpat inspiraci a zároveň se vzdělávat. Pořiďte si třeba knihu Vánoční tradinář od autorek Martiny Boledovičové a Martiny Viktorie Kopecké, která toho má hodně co nabídnout – představí vám nejen méně známé zvyky, recepty, ale i návody na výrobu vánočních ozdob. Vyzkoušet můžete zvyky, které třeba znáte, ale nepraktikujete. Nebo dejte šanci i těm, které jste neznali, protože už jsou dnes pozapomenuté (například házení střevícem). Pokud jste kreativní a baví vás vymýšlet nebo vyrábět, zkuste připravit pro své blízké vánoční kvíz – přichystejte záludné otázky na téma Vánoce a soutěžte, kdo je u vás v rodině specialista na Vánoce. Vyrobit si můžete vlastní ozdobičky, upéct nový druh cukroví, uvařit domácí punč či jiný oblíbený nápoj.

Rozmyslete si tedy, co pro vás vaše vánoční tradice znamenají, jaké pocity ve vás vyvolávají a jejich změny používejte jako koření do vašeho oblíbeného jídla, vždy s mírou a tak, abyste si je vychutnali podle vašich představ.

Autorka článku: Adéla Bělinová

Oblíbené příspěvky

O NÁS