Píšeme vánoční přání

Nastal čas vánočních svátků. Určitě se chystáte napsat příbuzným, spolužákům, kolegům či známým vánoční přání. Jenže teď řešíte, jestli popřát krásné svátky Vánoční, či vánoční? Píše se vše nejlepší do Nového, anebo nového roku? A sháníte dárky těsně před Vánoci, nebo Vánocemi? V tomto článku vám vysvětlíme, jak vyzrát na velká/malá písmena a jiné „vánoční“ záludnosti.

Vánoce ● vánoce

Podle nových pravidel z roku 1993 píšeme svátky velkým počátečním písmenem. Důvod, proč tak svátky píšeme, je významné postavení Vánoc (i Velikonoc) v naší kultuře. Může se však stát, že ve starších textech, vydaných před rokem 1993, najdete vánoce psané s malým počátečním písmenem. V současné době bychom však měli dodržovat psaní velkého písmena – Vánoce. 

Příklad: Veselé Vánoce Vám přejí Milerovi. 

Štědrý den ● Štědrý večer ● Boží hod

U jednotlivých svátečních dnů vždy píšeme první počáteční písmeno velké. Pozor ale na přídavná jména utvořená z těchto názvů (např. štědrovečerní večeře). Lze však napsat Hod Boží, který není vnímán jako chybný. V tomto případě je přídavné jméno Boží odvozené od podstatného jména Bůh (psaním velkého B vyjadřujeme náboženskou úctu). 

vánoční

Přídavné jméno vánoční píšeme s malým počátečním písmenem. 

Příklady:
  • Krásné prožití vánočních svátků.
  • Pojďme si zazpívat vánoční koledy. 

advent

Také slovo advent píšeme s malým počátečním písmenem. Stejné pravidlo platí i pro slovní spojení adventní věnec nebo adventní neděle. 


Ježíšek ● ježíšek 

U tohoto slova záleží na tom, co jím označujeme. Ježíšek, s velkým počátečním písmenem, označuje malého Ježíše, ale i Štědrý den či Štědrý večer. Naopak slovo ježíšek odkazuje na vánoční nadílku či dárek pod stromečkem. 

Příklady: 
  • To jsem zvědavá, co mi Ježíšek letos nadělí.
  • Copak jsme to dostali k ježíšku?

Betlém ● betlém

Stejně jako u Ježíška/ježíška je i v tomto případě důležité, co jeho pomocí chceme pojmenovat. Pokud máme na mysli město Betlém, píšeme velké písmeno. Když ale mluvíme o betlému jako o figurkách, píšeme b malé. 

Příklady: 
  • Půjdem spolu do Betléma.
  • U nás v pokoji máme vystavený betlém.

Nový rok ● nový rok 

Nový rok s velkým N vyjadřuje pouze datum 1. ledna. Zatímco nový rok znamená všechny následující dny v roce (celý kalendářní rok). V prvním případě odkazujeme na oficiální název významného dne, ve druhém případě se jedná o klasické přídavné jméno. 

Příklady:
  • Přeji vše nejlepší do nového roku.
  • Jak na Nový rok, tak po celý rok. 

Silvestr ● silvestr 

I toto slovo můžeme psát dvojím způsobem. Křestní jméno Silvestr píšeme, stejně jako ostatní jména, s velkým písmenem. Pozor ale na silvestr s malým s. To nám označuje oslavu spojenou s koncem roku a poslední den v roce. 

Příklady:
  • Co budeš dělat na silvestra?
  • Jméno Silvestr pochází z latiny.


Skloňování Vánoc

Slovo Vánoce patří mezi pomnožná podstatná jména (má pouze tvary množného čísla). Podstatné jméno Vánoce kolísá při skloňování mezi vzory růže a stroj. 



P.S. Pokud je kupříkladu slovo vánoční prvním slovem ve větě, píšeme samozřejmě velké písmeno. 

Texty na vánoční přání


Šťastné a spokojené svátky vánoční, mnoho štěstí a pevné zdraví v novém roce.

Příjemné prožití svátků vánočních, mnoho štěstí, pevné zdraví a spoustu osobních i pracovních úspěchů v novém roce 2023.

Tím nejkrásnějším dárkem k Vánocům není to, co se zlatem třpytí. Je to úsměv, láska, pohlazení. Nad takový dar žádný není!

Už nadešel nádherný vánoční čas a kouzlo Vánoc je všude kolem nás. Tak oslavte tento svátek spolu, bok po boku u štědrovečerního stolu. Krásné Vánoce! 

Radostné prožití vánočních svátků v kruhu nejbližších, mnoho zdraví, štěstí a úspěchů v novém roce.



Oblíbené příspěvky

O NÁS