Dějová a účelová přídavná jména

Užitím přípon –icí nebo –ící rozlišujeme přídavná jména dějová a účelová. Představte si, že potřebujete vyžehlit prádlo, použijete k tomu žehlicí, nebo žehlící prkno? Tápete? Nevíte? Tak čtěte dál! 


Ačkoliv se nám slova žehlicí a žehlící mohou zdát na pohled stejná, tak nepatrný pravopisný detail nám odlišuje dva různé významy, proto nemůžeme tato přídavná jména libovolně zaměňovat. U přídavných jmen s příponou -cí musíme rozlišovat, co přesně nám vyjadřují. Na základě toho rozlišujeme přídavná jména na účelová a dějová.


Přídavná jména účelová


To jsou taková přídavná jména, která vyjadřují, k čemu daná věc slouží. Tato přídavná jména mají vždy zakončení -icí. Žehlicí prkno tedy slouží k žehlení, balicí papír je k balení dárků, čisticí prostředek k čištění atd.


Přídavná jména dějová


Tato přídavná jména vyjadřují děj, který se právě odehrává, kdy někdo/něco danou činnost vykonává. Přídavná jména dějová poznáme tak, že končí na -ící.

Příklady

  • holicí strojek × muž holící vousy
  • pečicí papír × kuchař pečící brambory
  • balicí papír × prodavačka balící květiny
  • čisticí přípravek × uklízeč čistící podlahu
  • kropicí vůz × zahradník kropící záhon
  • školicí centrum × šéf školící nové zaměstnance
  • řídicí panel × žena řídící taxi
  • žehlicí prkno × maminka žehlící šaty

Avšak pozor! Ne všechna slova končící na -ící mohou mít krátkou variantu. Například: probíhající, pokoušející, přemýšlející a mnoho dalších.


Chytáky

Nesmíme zapomenout, že i některé věci mohou vykonávat děj.

· Vůz kropící silnici. (vůz kropí = probíhá děj)

Ve spojení s živou osobou píšeme vždy -ící. (velící důstojník)


Pomůcka

Za svou praxi jsem si vytvořila vlastní pomůcku, jak tato slova rozpoznat. Pokud odebereme od slova -cí a dává nám to smysl ve 3. osobě čísla jednotného, tak toto slovo má obě varianty. Jak krátkou, tak dlouhou.

Příklad

Slovo holící. Odebereme -cí a převedeme do 3. os. č. j. = On holí. Dává to smysl. Zde jsou možné obě varianty.

Slovo probíhající. Odebereme -cí a převedeme do 3. os. č. j. = On probíhají. Nedává smysl. Je možná jen varianta s čárkou.

*Bohužel ani tato pomůcka nefunguje na 100 %, ale u většiny slov to lze aplikovat.

Oblíbené příspěvky

O NÁS