Vše o práci korektora

Dnes bychom vám rády přiblížily obsah a smysl naší práce, protože není korektor jako korektor. Často totiž můžete narazit na lidi, kteří tuto práci vykonávají, ale ve výsledku napáchají více škody než užitku. K napsání tohoto příspěvku mě dovedl inzerát s názvem „Hledáme korektory se slušnou znalostí češtiny“.



Je mi naprosto jasné, že ve většině případů firmy hledají nejlevnější pracovní sílu. Jenže! Je to vaše vizitka, a pokud se na vašem webu, v článku či jiném textu objeví hrubka, nebojte se, že vám to čtenáři nedají sežrat“. Navíc to mnohdy vypovídá o neprofesionalitě dané společnosti či osoby.

Česky umí přece každý

Každý člověk nemůže být korektor a ne každý češtinář umí být korektor. Korektury nejsou jednoduché, jak by se na první pohled mohlo zdát. Vyžaduje to velmi odborné zkušenosti, vzdělání v oboru a poté při opravách 100% soustředěnost a čas... hodně času. Profesionální korektor ví, že není krát (x) jako krát (×), zná rozdíl mezi 15% a 15 %, umí stylisticky upravit větu tak, aby dávala jasný smysl, snaží se text obohatit, vyřadit vycpávková slova, přeformulovat nevhodně použité výrazy, opravit gramatické a pravopisné chyby, zkontrolovat interpunkci, překlepy, dělení slov a mnoho dalšího.

Na sociálních sítích, freelancer stránkách a různých webech naleznete mnoho lidí, kteří nabízejí své levné korektorské služby (korektor – brigádník). Vypadá to jako snadný přivýdělek třeba pro seniory nebo maminky na mateřské, protože: „Česky umí přece každý, no ne?“ Ano, předmět český jazyk jsme měli na základní škole, střední škole, avšak mít kompetence korektora vyžaduje trochu víc. Není to jen „cit“ na čárky a dobrá znalost pravopisu. Text je poté vaše vizitka a vy platíte za jeho správnost. Když hledáte odborníka na bolavý zub, tak také nepůjdete támhle ke kamarádovi, protože mu na střední šla biologie, ale vyhledáte přímo specialistu, kterému se svěříte. Obzvlášť velký pozor si dejte na korektory vyššího věku. Mnohokrát jsme se setkaly s tím, že nám lidé psali, že jim korektor něco opravil ještě podle starých pravidel. Nová Pravidla českého pravopisu vyšla roku 1993. Někteří starší češtináři a korektoři mohou mít zafixovaný starý pravopis, který se naučili právě před rokem 1993.

Jazyková korektura a nic víc

Další chytáček ve světe korektorů je nízká cena za skvěle provedenou korekturu, tedy jen opravení gramatických a pravopisných chyb. A co stylistika, překlepy, kontrola správnosti symbolů atd.? Ukážeme vám tu jeden jednoduchý příklad z praxe pro lepší představivost.

Originální text:
V devět ráno muži dva vyšly z domu a na objed se dostavili ve dvanáct.

Jazyková korektura:
V devět ráno muži dva vyšli z domu a na oběd se dostavili ve dvanáct.

Komplexní korektura:
V devět hodin ráno vyšli z domu dva muži a na oběd se dostavili ve dvanáct. + komentář korektora: Popřípadě zde můžete pro obohacení textu užít: v pravé poledne.

Zde jasně vidíte, že jazyková korektura nestačí. Dejte si proto velký pozor, který druh korektury si objednáváte. Profík by měl provádět pouze komplexní korekturu, dodat textu šmrnc, poradit vám s některými formulacemi, obohatit text atd. Váš text by měl být ve finále srozumitelný, přizpůsobený cílové skupině, čtivý a jazykově správný.


Konzultace a doprovodný dokument

Často se to nestává, ale mělo by to tak být. Korektor by vám měl nabídnout možnost konzultace, popřípadě vypracovat doprovodný dokument k textu, kde budou vysvětleny některé složitější modifikace. Pár rad na oživení textu se vždy hodí a je to známka dobrého korektora. Jestli si představujete, že se vám vrátí text, kde budou červeně zaškrtnuty pouze hrubky, tak se pletete. Jak je již uvedeno výše, komplexní korektura zahrnuje mnohem víc a komentářů v textu bývá požehnaně.

Korekturu nepotřebuji, pravopis zvládám levou zadní

Ano, i s takovými názory se setkáváme. Často bývá na naši práci nahlíženo jako na zbytečnou a nepotřebnou. Je nutné si připomenout, že nikdo není dokonalý a že každý dělá chyby. Velmi hojně se stává, že nevidíme právě ty, které jsme sami nasekali. Pokud máte například v hlavě zafixováno, že se píše 18-ti, tak je samozřejmé, že ani po desáté kontrole textu vám nedojde, že je to špatně. Řiďte se pravidlem „víc očí víc vidí“. Korektor je tu právě od toho, aby vašemu textu dal hlavu a patu. Mějte na paměti, že čtenáři vašeho textu mají oči na stopkách. V případě akademické práce vám to může zhoršit i hodnocení.

Korektury jsou „zbytečně“ drahé

Už jsme si objasnili, proč si neobjednávat podezřele levnou korekturu, ale někomu připadá komplexní korektura textu velmi drahá. Chtěly bychom znovu apelovat na to, že to není jen „prolítnutí textu zběžně očima“, ale jedná se o několikanásobnou kontrolu, která zabere mnoho času a zajistí „čistotu“ vašeho textu. Nemusíme snad ani zmiňovat, že čas je nejdražší komodita na trhu. To, že jsou korektury možné provádět z domova, přece neznamená, že by za ten samý čas, který ostatní lidé tráví v práci, mělo být méně zaplaceno. Jediný rozdíl je ten, že u toho můžeme být v pyžamu. 

Vypíchneme si pár důležitých mouder na závěr

  • Výsledný text je vaše vizitka.
  • Korekturu nemůže provádět každý s jazykovým citem.
  • Vyberte si profíka.
  • Jazyková korektura nestačí.
  • Konzultace je důležitá.
  • Každý dělá chyby a víc očí víc vidí.
  • Oprava textu není za hubičku.


Chtěly bychom poděkovat všem, kteří naši práci nepodceňují a podporují nás na sociálních sítích. Milujeme svou práci a jsme rády, že vás Červená propiska baví!


S láskou k češtině 


Karla a Sabina





Oblíbené příspěvky

O NÁS