Halloween vs. Dušičky

Pod příspěvkem, v němž jsme upozorňovaly na zápis slova Halloween, se objevily některé, pro nás velmi překvapivé, komentáře. Naše otázka zněla: „Slavíte Halloween?“ „Ne, my slavíme Dušičky,“ byla jedna z odpovědí. Tak nám přišlo vhodné napsat tento článek a objasnit si rozdíl těchto významných dnů s odlišnou historií.


Halloween

Je anglosaský svátek, který připadá na 31. října. Je to předvečer svátku Všech svatých, který je i u nás v České republice 1. listopadu, ale mnoho lidí o něm ani neví. Poslední říjnový den se děti oblékají do strašidelných kostýmů a chodí se koledovat do sousedství. Typické je „trick or treat“. Treat znamená, že hostitel dal dětem sladkosti a ony mu za to zazpívají či zarecitují. Trick nastává v okamžiku, kdy hostitel buď neotevře, nebo nedá dětem dobroty a ony mu za to udělají nějaký naschvál, například nasypou mu mouku před dveře apod. Do češtiny se to volně překládá jako: „Koledu, nebo něco provedu.“

V České republice není obvyklé slavit tento svátek, ale v posledních letech je Halloween populární především jako „besídka“ ve školách či školkách. Klasickou halloweenskou koledu však zahlédneme v ČR zřídkakdy. Mnoho českých domácností si však oblíbilo zdobit své domovy takzvanou Jack-o'-lantern, což je halloweenská svítilna, nejčastěji v podobě vyřezané dýně se svíčkou uvnitř. Neubráníme se ani komerčnímu vlivu většiny supermarketů, restaurací a kaváren a jejich halloweenské nabídce.
Naprosto typické symboly pro Halloween jsou: dýně, strašidla, zombie, čarodějnice, upíři, mrtvoly atd. Ikonická je také černá a oranžová barva.


Svátek Všech svatých

Nebo také Slavnost Všech svatých je křesťanský svátek, který připomíná všechny svaté, a to nejen ty, kteří jsou oficiálně kanonizováni, ale také ty, o „jejichž svatosti neví kromě Boha nikdo“.

Svátek je oslavován napříč katolickým a ortodoxním křesťanstvím. Zpravidla církve vzešlé ze západního křesťanství jej slaví 1. listopadu, kdežto východní křesťané první neděli po letnicích.

V tento den se v České republice kromě modlitby a návštěvy kostela nedodržují žádné specifické zvyky.

Dušičky 

Památka zesnulých či lidově Dušičky. Zejména Římskokatolická církev a některé další západní církve navazují 2. listopadu na Slavnost Všech svatých právě touto vzpomínkou na zesnulé. Dušičky připadají na 2. listopadu. Křesťanskou tradicí a zvykem je navštívit hřbitov a na rodinném hrobě zapálit svíčku, položit věnec, zavzpomínat a pomodlit se.

Pozor! Dušičky se neslaví! 

Nejedná se o žádnou slavnost, tedy spojení „slavíme Dušičky“ není příliš vhodné. Mohli bychom to nahradit: „Připomínáme si Dušičky.“

Například v Mexiku je ve stejný den svátek „Los Muertos“ nebo také „Día de los Muertos“, který je považován za slavnost a slaví se zpravidla 1. a 2. listopadu.

V České republice se oslavy mexického svátku Dne mrtvých konají např. v Praze ve Stromovce, v Náprstkově muzeu, ve Valdštejnské lodžii v Jičíně i na dalších místech.



P.S. Často se srovnává Halloween s Dušičkami, což, sami uznejte, je opravdu nesrovnatelné. Jedná se o naprosto odlišný svátek s odlišnou tradicí.


Oblíbené příspěvky

O NÁS