Tipy k samostudiu

Vzhledem k aktuálnímu světovému dění nastala pro mnoho žáků a studentů naprosto unikátní a neočekáváná situace, a to samostudium. Rády bychom vám tímto článkem pomohly k efektivnímu učení. Zde máte deset vyzkoušených tipů, které fungují. Pojďme na to.



1) Organizace času

Tento bod je nejdůležitější. Zachovejte svou pravidelnou rutinu a studiu věnujte především ráno a dopoledne. Je vědecky dokázáno, že v tuto denní dobu se dokážeme nejlépe soustředit, proto zapomeňte na pozdní vstávání.

2) Kvalitní spánek a pauzy

Asi těžko vám polezou informace do hlavy, když budete unavení. Spěte alespoň 8 hodin a při svém studiu si dělejte pravidelné pauzy. Zkuste si v pauzách nebrat do ruky telefon, mohli byste ztratit pojem o čase a prokrastinovat hodinu na sociálních sítích. Dejte si každou hodinu 10–15 minut pauzu, napijte se, protáhněte své tělo a zkuste vyvinout nějakou fyzickou aktivitu na rozproudění krevního oběhu. Nemusí to být vyloženě cvičení, stačí malý úklid, popřípadě příprava nápoje či jídla. Manuální prací si váš mozek odpočine a vy se pak budete moct opět lépe soustředit.

3) Rušivé elementy

Úplné tabu je puštěná televize, rádio, hudba či telefon přímo ve vaší blízkosti. Ve škole u výkladu také nemáte puštěnou televizi, tak se nenechte ničím rušit, protože tak vám učení půjde mnohem pomaleji. Telefon si ztlumte a vypněte Wi-Fi.

4) Větrání

Přísun čerstvého vzduchu je neméně důležitý. Větrejte pravidelně, protože v nevyvětrané místnosti budete mít sklony usnout.

5) Seďte, neležte!

Důležitý faktor je i vhodné místo k učení. U učení neležte, bude vás to opět lákat ke spánku. Sedněte si na židli ke stolu, popřípadě do křesla a využijte denního světla. Z umělého světla v dopoledních hodinách by vás po chvíli mohly rozbolet oči.

6) Aktivní učení

Naprostá většina z nás si pod pojmem učení představí asi tuto situaci: otevřu si učebnici a své zápisky a snažím se si zapamatovat co nejvíce látky. To je však v praxi naprosto neefektivní. Zkuste to pojmout trochu hravě, vytvořte si lístečky, myšlenkovou mapu, dělejte si vlastní testy, poproste rodiče/sourozence, aby s vámi procvičovali.

7) Vizualizace

Při učení je právě vizualizace skvělou pomůckou, jak si ušetřit nervy nekonečným čtením a memorováním učiva. K dané problematice si zkuste najít nějaký dokumentární film, vysvětlující video apod. Nápomocná vám může být dokonce i vlastní představivost. Zkuste si danou látku aplikovat do praxe na konkrétním příkladu.

8) Pochopení učiva

Nastává kámen úrazu. Ve škole vám učivo vysvětlí učitel, ale co teď doma? Pokud vám to není ze zadaného materiálu jasné, zkuste pátrat po jiném zdroji. Na internetu je toho tolik, stačí hledat. Věřím, že i váš učitel bude ochotný vám látku po telefonu/e-mailu vysvětlit. V takovém případě si připravte konkrétní otázky, které chcete objasnit.

9) Rodiče a známí

Je dost pravděpodobné, že vaši rodiče, sousedi, známí či kamarádi mají dobré znalosti látky, kterou se právě učíte, ne-li několikaletou praxi v oboru. Zkuste jim zavolat/napsat a pobavit se o tom. Využijte co nejefektivněji znalostí, které vám daný člověk předá a vysvětlí na konkrétních příkladech. Nestyďte se někoho takto oslovit, můžete na tom jen vydělat.


10) Zodpovědnost a plánování

Neberte samostudium jako příležitost k prokrastinování, berte to jako výzvu! Dobře zvládnutá organizace času a efektivní učení vám pomůže nejen k dobrým výsledkům ve škole, ale tyto kvality využijete i v pozdějším profesním životě. Vše si rozumně rozložte, vytvořte si učicí plán a nic nenechávejte na poslední chvíli.


Budeme rády, když si s námi i na Instagramu procvičíte své znalosti češtiny. Každé pondělí máme diktát a nově jsme přidaly i literární kvízy. Přejeme vám hlavně pevné zdraví.

Karla a Sabina




Oblíbené příspěvky

O NÁS