Jak a proč si vytvořit čtecí rituál?

Často nám na Instagramu chodí zprávy, že byste rádi četli, ale nevíte, po čem sáhnout, popřípadě si na čtení neumíte najít čas. Tento článek by vám mohl v tomto ohledu pomoct k vytvoření denního čtecího rituálu. Čtení je nejen krásné, ale i pro neustálý vývoj naší inteligence důležité. Někdo to má v sobě a čte jednu knihu za druhou, jiní si k tomu naopak musí najít cestičku a vztah. Láska ke čtení je velmi křehká, protože ji může rychle zlomit nějaká, z vašeho pohledu, nezáživná publikace. V několika bodech jsme vám sestavily návod, jak si zamilovat čtení, protože ani my jsme to s ním neměly vždy lehké a musely jsme si najít nejen svůj styl, ale právě vytvořit si i jistý návyk. 



1) Nejprve si musíme uvědomit, co od čtení očekáváme. Chceme si u něj pouze odpočinout? Mělo by nás vzdělávat? Požadujeme od příběhu silné emoce? Rádi experimentujeme? Napište si na papír pár bodů, které od dané publikace požadujete. Významnou roli při výběru hraje i několik dalších faktorů, jako je momentální nálada, životní situace, roční období a jiné. Napsala jsem si tyto body: téma 2. světové války, romantická zápletka, nejistý konec. Z toho nám vyjde například dílo Romeo, Julie a tma. Jiný příklad: chci se vzdělat v oboru financí, současný autor, jednoduché čtení a vyjde nám třeba populární publikace Bohatý táta, chudý táta. 

2) Na čtení nejsou potřeba hodiny času. Většinou se stane, že nás od čtení odrazuje čas, protože máme spoustu jiné práce. To je omyl, na čtení nepotřebujete ani hodinu, abyste si vytvořili návyk. Stačí 20 minut denně a uvidíte, že tímto tempem přečtete alespoň dvě knihy měsíčně. To už se dá považovat za velký úspěch (především u začínajících čtenářů)! Skvělé je si vzít knihu s sebou do metra nebo jiného dopravního prostředku cestou do práce. Do čekárny a na poštu nosíme knihu vždy, člověk si tím zpříjemní čekání.

3) Nebojte se knihu odložit. Osobně dáváme knize tak 50 stran, aby se „projevila“. Pokud nás nezaujme, tak se do ní nenutíme. Není ostuda nedočíst knihu. Čtení by nám mělo dělat radost, nikoli vyvolávat stres, že to musím za každou cenu přečíst. Stalo se nám již několikrát, že jsme knihu odložily a třeba za rok jí daly druhou šanci a byly z ní naprosto nadšené. Hodně záleží na tom, v jaké životní situaci a náladě se právě nacházíte. 

4) Zvolte vhodnou denní dobu a prostředí. Čtení je relax, a proto bychom si měli přizpůsobit i prostředí tomu, abychom si to užili naplno. Jestli čtete před spaním a stává se vám, že po třetí stránce usínáte, zvolte jinou denní dobu a neležte u toho. Především u vzdělávací literatury je to důležité, protože váš mozek je už v režimu spánku a jen těžko do něj dostanete nové informace. U oddechového čtení je to asi jedno.

Karla: Čtu nejraději po obědě na gauči, kdy si udělám čaj nebo kávu a syn spí. Je to skvělý způsob, jak si chvilku odpočinout a zastavit se po hektickém ránu. Před spaním čtu jen zřídkakdy, protože se nedokážu po celém dni na text vůbec soustředit.

Sabina: Nejraději čtu po ránu, kdy si ke čtení vychutnám šálek kávy nebo čaje, někdy klidně obojí. Občas mám ráda lenivé upršené víkendy, kdy můžu ležet v posteli, zachumlat se a u toho si klidně až do oběda číst. Když se do knihy pořádně začtu (věřte, že ne vždy se mi to podaří), vydržím číst hodiny. A když jedu do práce nebo na schůzku, vždy mám u sebe knihu, abych si zkrátila cestu nebo dlouhé čekání. 

5) Pište si své čtecí úspěchy. Možná malinko demotivující mohou být čtecí maniaci, kteří čtou jednu knihu za druhou. Zde platí, že neexistuje žádná tabulka ani měřítko, kdo je dobrý a kdo je špatný čtenář. Nesrovnávejte se s ostatními, protože pouze počet přečtených knih není úspěchem. Za úspěch se dá považovat to, co si z té knihy odneseme, jak se u ní cítíme, co v nás dokáže vyvolat apod. Tempo má každý své, proto nehleďte na kvantitu, ale na kvalitu a každou knihu si zapište, abyste měli přehled o svých úspěších. 

6) Čtenářský deník. Pro mnoho lidí je to nostalgie ze školních lavic, jiní si vedou deníky až do dospělosti. Může se to hodit v případě, že se vás kamarád/ka zeptá, abyste jí/mu doporučili takovou a makovou knihu. A vy si řeknete: „Jo, to jsem četl/a, ale nemůžu si vzpomenout na název.“ Nebo byste se rádi k nějaké publikaci rádi vrátili, ale už jste ztratili přehled o tom, co vše jste přečetli. Existujou dokonce i online čtenářské deníky, stačí jen hledat. Není potřeba tam vepisovat slohové práce o daném díle. Bohatě stačí pár bodů a vaše hodnocení.

7) Motivujte ke čtení své okolí. Je naprosto úžasné se navzájem s rodinou a kamarády inspirovat, co se týče literatury. Není však pravidlem, že když se to líbilo vaší mamince, tak se to musí líbit i vám. A v tom je právě to kouzlo. I my dvě máme naprosto jiný styl, ale rády se o knihách bavíme a vyprávíme si, co zrovna čteme a jak to na nás působí. 

8) Dělejte si výzvy. Abychom se na čtení těšili, můžeme si vytvořit buď wish list, nebo výzvu. Tento druh experimentování nás opravdu baví a motivuje.

Karlina výzva na rok 2020: Vzdělat se v oblasti financí, komunikace, marketingu, výživy. Přečíst si několik knih od současných autorů. Dočíst tři odložené knihy a dát jim druhou šanci.

Sabinina výzva na rok 2020: Chtěla bych si doplnit knihovnu novými knihami, které už mám pár měsíců na wish listu, a přečíst si nějaké motivační publikace. 

9) Utrácejte za knihy. Vaše peněženka nám za tento tip nepoděkuje, ale váš mozek ano. My to máme tak, že si velmi pečlivě vybíráme, za co své peníze utratíme, a zvažujeme, zda se tato investice vyplatí. Kupujeme si knihy, u kterých předpokládáme, že je nebudeme číst jen jednou. Nejsme ten typ čtenářek, které utrácejí půlku výplaty za knižní novinky. Knihy nakupujeme rozumně a střídáme vzdělávací literaturu s beletrií. Občas se vyplatí kouknout i do antikvariátů.

10) Čtení nás obohacuje. Poslední bod je zcela zásadní. Pojďme si tu upřímně říct, že čtení obohacuje nejen náš mozek o nové informace, které se mimochodem dají i v beletrii objevit, ale především na jazykové úrovni si neustále rozšiřujeme slovní zásobu, podvědomě si zlepšujeme pravopis a gramatiku. Čtení je zkrátka vzácný moment, kdy necháme naše myšlení proplouvat skrze jiný příběh a mnohdy ho i reflektujeme do svého života. Nejedna kniha nám změnila doslova život a úhel pohledu na jisté situace. 

Pojďme se společně zdokonalit ve čtení či si k němu najít lásku. Pokud jsme vás alespoň malinko inspirovaly, nezapomeňte označit na Instagramu #ctuspropiskou.


Karla a Sabina




Oblíbené příspěvky

O NÁS