Ententýky aneb rozpočítadlo o kastraci

 Přemýšlíte někdy nad významy říkanek, pořekadel nebo třeba rozpočítadel? Když se řekne rozpočítadlo, hodně lidem vytane na mysli právě to s tím „ententýkem“. Ententýk je vykastrovaný kačer. Nedávno jsme na téma kastráti uveřejnily diktát. Naleznete ho pod tímto odkazem. Toto rozpočítadlo však v sobě ukrývá více šokujících informací. Čtěte dál.

Slovo ententýk pochází z německého die Ente (kačena). Asi si nějaký vtipálek řekl: „Kačer bez kulek už není kačer, ale kačena, haha.“ Pojďme se podívat na toto tajuplné rozpočítadlo. Variant existuje několik, toto je jedna náhodně vybraná. 


Ententýky, dva špalíky,
čert vyletěl z elektriky,
bez klobouku, bos,
natloukl si nos!

Boule byla veliká
jako celá Afrika.
Tuze ho to bolelo,
narazil si koleno.

Přišel domů s pláčem,
dostal karabáčem.
Čerti se mu posmívali,
mrkvičku mu nastrouhali.

Ten nejmenší se nesmál,
protože se pokakal... 

A to jsi ty!


Jestli vám kastrát v dětském rozpočítadle přijde šokující, raději se posaďte, přijde něco horšího. Víte, na co odkazují ty dva špalíky? Podle lidového výkladu se používaly právě k té kastraci, fuj. 

A jestli jste si doposud představovali, že čert lítá jako jiskřičky ze zásuvky, jste na omylu. Elektrika je hovorový výraz pro tramvaj. Čerti se rovněž nesnažili nastrouhat mrkev a nakrmit toho, který se zranil. Obrat strouhat mrkvičku známe také jako citoslovce posměchu „kiš kiš“, pro které je i specifický pohyb prsty, který právě vypadá jako strouhání zeleniny.


Děti si naštěstí při rozpočítávání kastraci nepředstavují. My si jen říkáme, co tím autor chtěl říct? Proč je tam vlastně Afrika? A proč doma dostal ještě nářez, když byl zraněný? Původní význam slov jsme si objasnili, ale smysl celého sdělení zůstane asi ve hvězdách. Toto významově šílené rozpočítadlo nám slouží už desítky let.


Zpráva z Instagramu od jedné sledující


Za zbytečné bychom to nepovažovaly. Jste naživu, takže to bylo k něčemu dobré.



P.S. Ve shodě přísudku s podmětem používáme -y, jsme dvě ženy.

Oblíbené příspěvky

O NÁS