IČ, nebo IČO?

Pokud jste někdy vystavovali fakturu, možná jste se pozastavili nad tím, zda napsat IČ, nebo IČO. Faktury, razítka, účtenky, obchodní podmínky atd. V těchto textech jste mohli zahlédnout možná i obě varianty. Dnešním článkem rozsekneme, která je ta správná.

V 90. letech začalo přibývat živnostníků/podnikatelů jak hub po dešti. Po revoluci, už 28. listopadu 1989, se začala formovat nejen nová legislativa, ale i nová terminologie. S účinností k 1. 1. 1990 vzniklo „identifikační číslo organizace“. Zkrácený tvar IČO se mezi lidmi rozšířil velmi rychle. 

V roce 1992, s nárůstem velkého množství právních norem, zákonů a předpisů, přibylo „identifikační číslo“, které se zkracovalo jako IČ. Běžnou praxí však bylo, že se i „identifikační číslo“ zkracovalo na IČO, což bylo zavádějící. Pojem IČO (v případě ident. čísla) se objevoval i v oficiálních dokumentech, protože v tom byl zkrátka zmatek.

Aby to nebylo jednoduché, v roce 1995 zanikla zkratka IČO a oficiálně se musela užívat jen zkratka IČ. Myslíte si, že to tak zůstalo? Ani omylem! Neuběhla ani dekáda a v roce 2004 vznikl úplně nový pojem, a to IČES (identifikační číslo ekonomického subjektu). Tento zkrácený tvar se jaksi v úzu neuchytil, a tak jsme se v roce 2010 vrátili na úplný začátek. Tadáá, zkratka IČO vzlétla jak Fénix z popela. Znovuzrození s sebou přineslo i významovou novinku. Od roku 2010 nemluvíme o „identifikačním čísle organizace“, ale o „identifikačním čísle osoby“. 

Co je tedy správně v roce 2022? IČ, nebo IČO?

Od roku 2010 již žádná změna neproběhla, proto je pojem IČO považován za závazný. Uvádí ho i Internetová jazyková příručka Ústavu pro jazyk český AV ČR. Naleznete ho rovněž v § 24 písm. c) zákona č. 111/2009 Sb., o veřejných registrech. Slovně lze používat označení „identifikační číslo osoby“ i „identifikační číslo“. Význam je naprosto shodný.

Náš tip

Pozor na zákeřné šablony na e-shopových a účetních platformách. Může se stát, že tam mají nastavené IČ.

P.S. Finanční úřady zpravidla akceptují oba tvary. Nikdo vás pravděpodobně nevyhodí s razítkem, na kterém máte IČ. Bylo by však na místě, abyste si vše aktualizovali na platný tvar IČO. 

Oblíbené příspěvky

O NÁS