Komfortní zóna aneb novodobý jazykový mor

Také máte pocit, že na vás spojení „vystoupit z komfortní zóny“ za chvíli vyskočí i z lednice? Tento obrat lze těžko definovat, neboť zahrnuje v podstatě vše, co se netýká základních lidských potřeb nebo běžných/stereotypních činností.

  • Na výlet/dovolenou s dětmi? Vystoupení z komfortní zóny.
  • Dát výpověď? Vystoupení z komfortní zóny.
  • Učit se řídit auto? Vystoupení z komfortní zóny.


Uvedeme vám definici, aby bylo jasné, z čeho všichni vystupují.

„Komfortní zóna je psychický stav, ve kterém připadají věci člověku dobře známé, cítí se v klidu, v pohodě a má kontrolu nad svým okolím (nebo tak situaci vnímá). Nepociťuje v něm úzkost nebo stres. V této zóně je možné dosáhnout stabilní úrovně výkonu (Alasdair A. K. White, From Comfort Zone to Performance Management, 2009).“

Řekni, kde ty „koleje“ jsou? Co se tady mohlo stát?

Velmi násilně jsme během pár let přešli ze „zajetých kolejí“ na „komfortní zónu“. Dříve se spojení „vystoupit z komfortní zóny“ neužívalo, obvykle jste mohli zaslechnout spíše „vyjet/odbočit ze zajetých/starých kolejí“, což můžeme parafrázovat jako „dělat něco neobvyklého, vymanit se ze stereotypu“. Významy těchto dvou frází nejsou však ve všech kontextech totožné.

Pokud jste si tuto trendovou frázičku oblíbili, zamyslete se, v jakém kontextu ji užíváte. Na sociálních sítích jsme se setkaly s tímto popiskem: „Dneska přijede na týden tchyně a to je pro mě teda vystoupení z komfortní zóny.“ Také vám to zní jaksi krkolomně? My to vnímáme v tomto kontextu jako narvané na sílu. Raději bychom užily: „Dneska přijede na týden tchyně a jsem z toho celá nesvá/nervózní.“

V následující větě, která se rovněž objevila v instagramovém příspěvku, nám tato fráze přijde naopak přirozeně zakomponovaná. 

„Řízení auta po pěti letech od autoškoly je pro mě celkem vystoupení z komfortní zóny.“

My osobně si na toto spojení zvykáme. Nebojte se, nejsme puristky. Komfortní zóna se už několikrát vloudila i do našich projevů. K napsání tohoto článku nás inspirovala jedna sledující, která po nás chtěla objasnit tento obrat.

Tip: Nezapomínejte na koleje či jiné tradiční fráze, ať všude není jen ta zóna.

Oblíbené příspěvky

O NÁS