Fakturační údaje × iniciály × nacionále

 V tomto článku se dozvíte, co obsahují fakturační údaje, s čím si je lidé nejčastěji pletou a jaký je rozdíl mezi slovy iniciály a nacionále.

Když po vás chce někdo fakturační údaje, měli byste mu poslat:

  1. jméno a příjmení (můžete i titul, není však nutný),
  2. adresu.

V případě, že máte firmu či podnikáte jako fyzická osoba, musíte uvést:

  1. název společnosti / jméno a příjmení (živnostníci),
  2. adresu sídla, 
  3. IČO,
  4. DIČ (pokud jste plátce DPH, DIČ je povinné).
Ostatní údaje jako telefonní číslo a e-mailová adresa slouží spíše pro dopravce, avšak na faktuře nemusejí být uvedeny.

Už několikrát jsme se setkaly s tím, že si lidé pletou fakturační údaje s bankovním spojením. Bankovní spojení je rovněž uvedeno na faktuře, ale to v případě přijaté faktury nemusíte řešit. Své bankovní spojení uvede na fakturu poskytovatel služby / prodejce. Vaše bankovní údaje nepotřebuje.

Co obsahuje bankovní spojení?


Zpravidla tyto údaje:
  1. majitel účtu (jméno + příjmení, popřípadě název společnosti; tento údaj není nutný, protože se většinou shoduje s dodavatelem produktu/služby),
  2. číslo bankovního účtu,
  3. variabilní symbol,
  4. konstantní symbol (není nutný),
  5. zpráva pro příjemce (není nutná).
Teď zbystřete! Nikdy nikomu neposílejte údaje z platební karty! Ať se vám zdá zdroj jakkoli důvěryhodný, nenechejte se obalamutit. Může vám zavolat člověk, který se vydává za pracovníka banky či e-shopu s tím, že potřebuje ověřit vaši platbu. Nevěřte tomu, je to chyták a vy můžete přijít o všechny úspory. Toto je asi nejčastější scénář, podvodníci jsou však vynalézaví a každou chvíli to zkoušejí pomocí jiných praktik/výmluv/scénářů. 

Začátky podnikání

Pokud začínáte podnikat, doporučujeme si v platbách a fakturách udělat pořádek. Vytvořte si jednu složku na vydané a druhou složku na přijaté faktury. Nezapomeňte, že každý kalendářní rok byste měli vytvořit nové složky. Platby pravidelně kontrolujte. Existuje i mnoho aplikací či programů na vytváření faktur. Můžete si tím ušetřit hodně práce. Tyto appky mají často i následující funkce:
  • barevné rozlišení faktur na uhrazené × neuhrazené,
  • propojení s bankovním účtem = pohlídání platby,
  • ukládají fakturační údaje protistran,
  • jsou designově zajímavé = působí profesionálně,
  • umožňují platbu pomocí QR kódu,
  • další super vychytávky k usnadnění práce.


Účetní 


Z vlastní zkušenosti víme, že je opravdu osvobozující obrátit se na specialistu → najděte si účetní/účetního. Ušetří vám to nejen spoustu času, ale především stresu a trápení. Nespoléhejte se na známého, který si také podává daňové přiznání sám. Je to risk. Stačí malá chyba a můžete se dostat do problémů. Pokud jste nestudovali účetnictví nebo finance, budete v tom mít guláš. Každý rok se zákony upravují, částky za pojištění se mění atd. Účetní vám pohlídá důležitá data a s vaším svolením (plná moc) se dokáže postarat v podstatě o všechno (platby pojištění, podání daňového přiznání, další situace jako mateřská/rodičovská dovolená atd.). Vy mu jen zašlete faktury/účtenky/doklady a o víc se v podstatě nemusíte starat.


Variabilní symbol


Zkontrolujte si, zda má vaše platba variabilní symbol, někdy se na něj zapomíná a platby jsou pak hůře dohledatelné. Několikrát se nám stalo, že nás vyhledávač v internetovém bankovnictví zradil. Podle příjmení nám platby nešly dohledat. Mělo to většinou tyto důvody: 
  • Žena si změnila po sňatku příjmení.
  • Uživatel získal titul, tedy bylo nutné zadat klíčové spojení: titul + příjmení (samotné příjmení to nenašlo).
  • Platbu provedl někdo jiný, který zapomněl uvést variabilní symbol.

Iniciály × nacionále


Tato slova mnozí zaměňují. Už několikrát se nám stalo, že po nás chtěli na poště „iniciály“. To by jim asi na podací lístek nestačilo, naše iniciály jsou totiž KTT a SS. Jsou to, jak už jste asi pochopili, počáteční písmena jmen a příjmení. 

A co jsou tedy ty nacionále? Obsahují většinou to samé jako fakturační údaje (jméno, příjmení, adresa). Záleží, k jakému účelu je po vás někdo chce. Na některých úřadech najdete v kolonkách i další údaje: rodné číslo, jméno za svobodna, titul, telefonní číslo aj.). Slovo nacionále nám označuje jak listinu požadující osobní údaje, tak samotné osobní údaje. Slovo nacionále je nesklonné = ve všech pádech má stejný tvar. Malou výjimku tvoří 7. pád čísla jednotného – u toho je povolený i tvar nacionálem. 

Doufáme, že jste se dnes něco nového dozvěděli. Tipy na články nám můžete napsat na instagramu do zpráv, popřípadě na e-mail.



Oblíbené příspěvky

O NÁS