Diktát – knihařská terminologie 2

1. Co je to přebal?
        a) Vnější list papíru, který kryje a ochraňuje obálku knihy.
        b) Pevné desky vyrobené z tuhého kartonu.


2. A co znamená pojem easter egg?
        a) reklama
        b) velikonoční ilustrace v knihách
        c) doplňkové (skryté) informace


3. Když se řekne v knihařské terminologii kapitálek, o co se jedná?
        a) velká písmena
        b) kousek textilie vlepený u hřbetu
        c) hlavní mužská postava knihy

4. Jaká je úloha předsádky?
        a) obeznámit čtenáře s dějem knihy
        b) spojit desky s knižním blokem
        c) chránit knihu před vnějšími vlivy

5. Co je to knižní blok?
        a) Blok knih, které vyjdou v daném roce.
        b) Prázdná stránka v knize.
        c) Hlavní informační a estetický obsah knihy od přední po zadní předsádku.

6. Vyrábí se bezdřevý papír ze dřeva?
        a) ano
        b) ne

7. Kdy se používá křídový papír?
        a) na veškerou výrobu knih
        b) na sešity
        c) na luxusní magazíny nebo knihy

8. Co je to klopa?
        a) vrstva lepidla v knize
        b) obálky se záložkou navíc
        c) speciální materiál k potahu knih

9. Co je to leporelo?
        a) měkká lepená vazba
        b) vazba šitá drátem
        c) vazba z tuhých listů z potištěné nebo potažené lehčí lepenky

10. A co pojem slepotisk?
        a) tisk písma pro nevidomé
        b) výplň prázdných míst
        c) technika ražby

KLÍČ

  1. a
  2. c
  3. a
  4. b
  5. c
  6. a
  7. c
  8. b
  9. c
  10. c



Oblíbené příspěvky

O NÁS

KOREKTURA