Vyrábění vánočních ozdob – studený porcelán

Vánoční čas se blíží a vy jste si na Instagramu odhlasovali, že chcete návod na vyrábění jednoduchých vánočních ozdob ze „studeného porcelánu“. Na internetu jsem našla několik návodů, a tak jsem sama byla zvědavá, zda se ozdoby povedou. Zabere vám to maximálně hodinku a z výsledku budete opravdu nadšení.


Na hmotu potřebujete: 

  • 1 díl kukuřičného škrobu
  • 1 díl jedlé sody
  • 1 díl studené vody
*Stačí si to nasypat do malinkých mističek. Nezdá se, to ale ozdob budete mít z tak malého množství, jako vidíte na fotce, minimálně 15.


Další náčiní:

  • nepřilnavou pánev
  • vařečku
  • pečicí papír
  • vykrajovátka (doporučuji střední velikost)
  • váleček
  • váleček s reliéfem (není nutné)
  • špejli
  • barevnou nitku/stužku

Postup: 

Zapněte si plotnu na nižší stupeň (já měla stupeň 2 z 5). Na nepřilnavé pánvi nejdřív smíchejte jednou sodu a škrob, poté přilijte vodu. Od plotny neodbíhejte, hmota by se vám mohla připálit. Nejprve se chvíli nic neděje, pak směs začne bublat a ve finále se vám velmi rychle vytvoří kompaktní hmota. Neustále míchejte. Jakmile vám směs ztuhne, pánev odstavte a vzniklou hmotu přendejte na pečicí papír. Do papíru ji zabalte. Pozor, nespalte se.

Počkejte tak tři minuty a poté hmotu důkladně propracujte. Pokud se vám zdá sušší a není hebká, namočte si ruce a pokračujte. Ještě teplou hmotu rozválejte, přejeďte válečkem s reliéfem (pokud máte) a můžete vykrajovat. Nezapomeňte špejlí propíchnout dírku na nitku.

Tip: Mokrým prstem můžete hezky zahladit okraje. 

Vykrájené ozdoby se nepečou ani nepokládají na topení (mohly by popraskat). Nechejte je volně na rovném povrchu při pokojové teplotě ztvrdnout. Ztvrdnou většinou do druhého dne. Nezapomeňte je během dne párkrát otočit, aby se vám okraje nezkroutily. 

Mně se líbí bílé, ale s dětmi je můžete nabarvit, popřípadě už do těsta přidat trochu třpytek – to vyzkouším příště. 

Přeji vám pohodové vyrábění!

Karla


Nejprve je směs řídká.


Po chvilce však rychle ztuhne.


Takto ji zabalte.






Oblíbené příspěvky

O NÁS