4. ledna – Světový den Brailleova písma

Soustava teček v obdélníku 2 × 3 mm. To většině z nás asi moc neřekne. Ale význam Brailleova písma zná pravděpodobně každý. Toto písmo, díky kterému mohou nevidomí znovu číst a psát, je staré již 213 let. Světový den Brailleova písma ale vyhlásila OSN poměrně nedávno – v roce 2019. Stanovila jej na 4. ledna, tedy datum narození jeho vynálezce.


„Aby se zvýšilo povědomí o důležitosti Brailleova písma pro přibližně 1,3 miliardy lidí žijících s nějakou formou poškození zraku na dálku nebo na blízko, slaví OSN v pátek (4. ledna 2019, pozn. aut.) první oficiální Světový den Brailleova písma.“ 

S těmito slovy oznamovala OSN zavedení světového dne slepeckého písma. A není pochyb o tom, že si písmo nevidomých svůj oficiální den zaslouží. Ve své době šlo o převratný objev a dá se říci, že je do dnešní doby nepřekonaný. Slepecké písmo je pojmenované podle Francouze Louise Brailleho. On sám byl od tří let slepý kvůli nehodě s nožem, který se mu dostal do oka.

Objev písma pro nevidomé vznikl vlastně náhodou. Na jeho škole přednášel voják o nočním písmu, kterým se vojáci dorozumívají v noci. Šlo o soustavu dvanácti teček v jednom poli. Braille písmo zjednodušil na šest znaků a vytvořil celou abecedu. První kniha psaná Brailleovým písmem vyšla v roce 1837. Brailleovo písmo je poměrně obsáhlé – jedna strana běžného textu zabere v tomto písmu dvě až tři strany. Schválně, zkuste se na vzhled písma podívat a posoudit, jak náročné by bylo se ho naučit. Průpravu od Skautů si pamatuje jistě každý. Akát, blýskavice, cílovníci... 

A na závěr pro vás máme tip – zkuste si zajít do mobilní kavárny Potmě, kterou provozuje nezisková organizace Světluška. Místo, kde se kavárna právě pohybuje, naleznete na stránkách www.poslepu.cz.




Tip na výlet

Už jste slyšeli o Neviditelné výstavě? Najdete ji v Praze u Karlova náměstí. Zde si můžete vyzkoušet, jak těžké je nevidět. Sama jsem výstavu dvakrát navštívila a pokaždé se mi moc líbila. Můžete dokonce zajít i na neviditelnou večeři.


P.S. Obě varianty Braillovo písmo i Brailleovo písmo jsou korektní. 


Autorka článku: Stanislava Frantová
Zdroj fotek: pixabay.com


Oblíbené příspěvky

O NÁS