OMG! Za chvíli maturita!

 Jak zvládnout maturitu

Čeká vás v tomto školním roce maturita, ale domníváte se, že je zatím ještě kdesi v nedohlednu? Možná máte pravdu, do května je v tuto chvíli opravdu daleko, myslete ale na to, že včasná příprava vám může zajistit úspěch u samotné zkoušky, a proto se rozhodně nevyplatí ji podcenit.

Spousta studentů má problém vůbec začít, protože když je něčeho moc, tak zkrátka nevíme, KDE nebo ČÍM bychom měli vlastně začít. Ubezpečuji vás, že toto dilema je asi tak stejně důležité jako rozhodnout se, zda si v osudný den obléknout zelené nebo modré šaty. Nikde není psáno, že musíte začít otázkou číslo jedna a pokračovat chronologicky, než se dostanete na konec maturitních okruhů. Abyste se vyhnuli prokrastinaci, nevymlouvali se donekonečna, a tím také neztráceli drahocenný čas, jednoduše si udělejte kartičky s čísly a losujte. Nedoporučuji začít tím, „co mě nejvíc baví“ a na konec nechat, „co mě nebaví“. To vede k tomu, že prohlubujete znalosti u témat, o kterých už dost víte, a odkládáte ta témata, o kterých máte dosud znalosti minimální. Efektivní není ani zmíněné „začít od jedničky“, protože se pak často stává, že prvním otázkám věnujete více energie a času a na ty na konci už ho potom tolik nezbývá. I této situaci předejdete nepodceněnou přípravou.

Než začnete

Pročtěte si všechny otázky a nashromážděte materiály, ze kterých se budete na maturitu připravovat (např. knihy, z nichž můžete čerpat důležité informace). Udělejte si harmonogram, kdy a kolik času chcete přípravě věnovat. Nezapomeňte na dny odpočinku a určitý čas věnujte také opakování již naučeného.

V průběhu přípravy

Pokud narazíte na potíž s některou otázkou, nebudete si jistí, jak ji nejlépe uchopit či kde k tématu hledat potřebné informace, oslovte učitele a požádejte o radu. Získáte tím jednak cenné rady nebo odkazy na zdroje, jednak váš učitel uvidí, že chcete látce porozumět a že se připravujete, což může být další plusový bod pro vás u samotné zkoušky.

Neučte se látku zpaměti

Abyste si látku dobře zafixovali, je třeba ji pochopit. Snažte se dávat věci do souvislostí, klást otázky, dohledávat, čemu nerozumíte. Zjednodušujte složitosti, vysvětlujte svými slovy, uvádějte příklady, vpisujte si do učebních materiálů vlastní poznámky a myšlenky. Naučte se rozpoznávat a oddělovat od sebe podstatné, méně podstatné a zcela nepodstatné informace. Učte se jen ty podstatné, nezahlcujte se okrajovými. Využijte i jiné zdroje než ty klasické, např. výuková videa na YouTube, podcasty, vzdělávací profily na Instagramu aj. Vizuální složka vám může pomoct lépe si učivo zapamatovat. Pomoct může také spolupráce s další osobou, víc hlav víc ví. Oslovte spolužáka a studujte společně. Velmi účinná a zároveň pro mnohé příjemná metoda může být rovněž diskuse ve skupině.

Možné komplikace

Počítat musíte rovněž s kompikacemi, které mohou nastat. Je velmi pravděpodobné, že budou dva měsíce před maturitou v knihovnách vypůjčená všechna díla z povinné četby. Zkuste si je rezervovat s předstihem, popřípadě prohledejte babiččinu knihovnu, zda některá náhodou nevlastní. Není od věci si pořídit i vlastní výtisky, v knihkupectvích bývají za super ceny.

Ujistěte se, že máte k dispozici veškeré studijní materiály i spolehlivé zdroje. Ať nejste na jaře zaskočení a zbytečně nezmatkujete. Doporučuji používat i doplňkové učební pomůcky: zvýrazňovače, barevné papírky, to-do listy, plánovače, barevné desky (jedno téma = jedna barva) aj.

Změňte přístup

A na závěr jedno klišé: učte se pro sebe. Ano, trapná fráze, kterou už jste určitě někdy slyšeli. Studenti si ji nejčastěji vykládají jako obtěžování ze strany učitelů, ale pochopením jejího skutečného významu se můžete posunout zas o kousek blíž kýženému cíli, tedy úspěšnému složení maturitní zkoušky. Touto frází totiž není myšleno nic jiného než to, že v tuto chvíli nevíte, kdy se vám naučené informace mohou v budoucnu hodit. Možná máte představu o tom, co chcete v životě dělat, ale jak se říká „člověk míní, život mění“. Nespoléhejte na to, že vám všechno vždy vyjde podle plánu. Možná se vám naskytne skvělá příležitost, v níž budete moct své znalosti uplatnit.


Všem budoucím maturantům přeji hodně štěstí. A jak jistě víte, štěstí přeje připraveným .



Autorka článku: Adéla Bělinová


Dodatečná poznámka od Karly Tchawou Tchuisseu

Nad posledním bodem „učte se pro sebe“ jsem v osmnácti mávla povrchně rukou. Studovala jsem střední Hotelovou školu v Mariánských Lázních. Už jsem měla odeslanou přihlášku na bohemistiku, a proto mi připadalo „zbytečné“ učit se nějaké „trapné“ okruhy z hotelovky. Ani nevíte, jak jsem se tehdy mýlila. Od vzniku Červené propisky jsme se Sabinou opravily řadu kuchařek a informace z hotelovky se mi nesmírně hodily. Člověk zkrátka v těch osmnácti nedokáže odhadnout, čím se bude živit za pět, deset nebo dvacet let. 

Oblíbené příspěvky

O NÁS