21. ledna – Mezinárodní den objímání



Mezinárodní den objímání může zprvu působit jako vtip, ale pozitivní účinky obejmutí potvrzuje řada vědeckých studií. Za tradicí mezinárodního dne objímání stojí Američan Kevin Zaborney z Michiganu. Tento svátek se slaví od 29. března 1986, ale datum svátku bylo přesunuto na 21. ledna.

„Potřebujeme čtyři objetí denně, abychom přežili, osm objetí, abychom normálně fungovali a dvanáct, abychom rostli,“ řekla americká rodinná psycholožka Virginie Satirová. Kevinu Zaborneymu se zdáli Američané v projevech citů zdrženliví, a proto přišel s nápadem Mezinárodního dne objímání. Kdy jindy si připomenout, jak je dotek a blízkost druhé osoby důležitá? Objetí snižuje stres, úzkost a pomáhá produkovat oxytocin, hormon lásky. Vzájemný dotek také prohlubuje sociální vztahy. O prospěšnosti objímání by se dalo říct mnoho, ale raději si ho vyzkoušejte na vlastní kůži. Obejměte své blízké a uvidíte sami, jak příjemné pocity vám přinese.


A perlička na závěr. Věděli jste, že existuje také Mezinárodní den objetí zdarma nebo Mezinárodní den objímání plyšových medvídků?

Autorka článku: Stanislava Frantová
Zdroj fotky: pexels.com

Oblíbené příspěvky

O NÁS