21. února – Mezinárodní den mateřského jazyka

Dnes je 21. únor, tedy Mezinárodní den mateřského jazyka. Tento svátek vyhlásilo UNESCO v roce 1999, aby tak oslavilo důležitost národního jazyka a jazykové rozmanitosti. Na světě totiž v současnosti existuje kolem sedmi tisíc jazyků, ale podle OSN hrozí až polovině z nich do konce 21. století zánik. 

„Národ bez jazyka je národem bez srdce,“ říká velšské přísloví. Události z Bangladéše z roku 1952 jsou ukázkou toho, že národ je ochoten pro svůj jazyk položit i život. 21. února roku 1952 se v bangladéšském hlavním městě Dháce konala demonstrace za zrovnoprávnění bengálštiny a nezávislosti země na Pákistánu. Policie však demonstraci násilně potlačila a na místě zůstaly desítky mrtvých. Od té doby se pro Bangladéš stal 21. únor symbolickým Dnem bojovníků padlých za jazyk. A právě na návrh Bangladéše tuto myšlenku přijalo v roce 1999 i UNESCO. 

Myslím si, že je právě v tento den příznačné oprášit své vědomosti mateřského jazyka. Na hlavní stránce klikněte na kartu „Diktáty“ a vyzkoušejte si, jak na tom jste se znalostí českého jazyka. Červená propiska při této příležitosti zlevnila na e-shopu dva oblíbené produkty – pevnou plátěnku a bytelný keramický hrneček. Ke každé objednávce navíc dostanete záložku a samolepky zdarma. Odkaz na e-shop ZDE.



Autorka článku: Stanislava Frantová
Zdroj fotky: pexels.com

Oblíbené příspěvky

O NÁS