8. března – Mezinárodní den žen

Mezinárodní den žen, ve zkratce také MDŽ, má v Česku dodnes trpkou pachuť, a to především kvůli komunistickému režimu, který tento významný den zneužíval ke své propagandě. Konaly se masivní oslavy a ženy dostávaly červený karafiát.

Původní myšlenka Mezinárodního dne žen je spojena s bojem za rovnoprávnost žen a mužů a za volební práva žen. Dne 8. března roku 1908 vyšly do ulic newyorské švadleny, aby demonstrovaly za lepší pracovní podmínky, zákaz práce dětí a volební právo žen. Pro představu – v Česku bylo volební právo žen ustaveno v roce 1920, ale třeba ve Švýcarsku až v roce 1971. Poslední zemí na světe, která povolila ženám volit, byla Saudská Arábie, a to v roce 2015.

První Den žen vyhlásila americká Socialistická strana v roce 1909. Konání Mezinárodního svátku žen bylo prosazeno v dánské Kodani na první Mezinárodní konferenci žen. Celosvětově se Mezinárodní den žen rozšířil poté, co ho v roce 1975 oficiálně uznala i OSN.

Květina ženám v tento den jistě udělá radost, ale co takhle zkusit si rozšířit obzory o významných ženách napříč dějinami? Skvělým pomocníkem bude kniha Hrdinky od kolektivu autorek.






Autorka článku: Stanislava Frantová
Zdroj fotky: www.luxor.cz


Oblíbené příspěvky

O NÁS