20. března – Mezinárodní den štěstí

Jste šťastní? A co je to vůbec štěstí? Štěstí je jedním ze základních smyslů života. Právě proto, abychom si jeho důležitost uvědomili, založila OSN v roce 2012 Mezinárodní den štěstí. Tento významný den se slaví 20. března. V den jarní rovnodennosti.

Konec pochmurné zimy a začátek „nového“ života. Jaro. Příroda se probouzí, lidé chodí na delší procházky, slunečných dní přibývá a zkrátka je všude kolem nás veselo. OSN tento svátek spojuje i s vizí udržitelného rozvoje. V roce 2017 přijaly členské státy OSN sedmnáct cílů udržitelného rozvoje na následujících patnáct let. „Zaměřují se například na ukončení extrémní chudoby a hladu, snížení nerovností a rizik změny klimatu, zlepšování zdraví a vzdělání, na ochranu lesů a půdy a dosažení prosperity a spravedlnosti. Výsledkem pak bude lepší kvalita života a s tím související štěstí,“ uvádí OSN na svých stránkách. Pokud vás k tomuto tématu zajímá více, zkuste si na stránkách www.osn.cz najít publikaci „Svět, který chceme“ (tištěnou publikaci vám dokonce zašlou zdarma) nebo šestiminutový animovaný film „Největší lekce pro svět“.

A co by udělalo radost konkrétně vám? Zkuste se ponořit do své mysli a zjistit, co by vás udělalo šťastnými. Anebo jinak. Co byste zrovna teď dělali, kdybyste si ve své hlavě nekladli žádné limity?Jistě na to přijdete. A kdy jindy to realizovat než tento den. 

Tip Červené propisky: Při poslechu této epizody podcastu „Slyšíme se?“, kde se mladý umělec Michal Šmíd rozpovídal o tom, co ho přivedlo k umění, zjistíte, že se během života často zbytečně limitujeme. Člověk během každodenních starostí zapomíná na své sny. Doporučujeme si každý den udělat radost. Tím nemyslíme, abyste si každý den kupovali zbytečnosti, které se vám doma akorát hromadí. Radost je mnohdy schovaná v obyčejných věcech či činech: zavolat kamarádovi; uvařit partnerovi kávu; zajít na procházku do přírody; natrhat si do vázy větvičky nebo luční kvítí; pomoct sousedce s nákupem nebo venčením psa; vytřídit si z bytu nepotřebné věci, abychom se doma cítili dobře a volně; zkusit nový recept; pustit si k úklidu písničky, které jste jako teenageři milovali; jít si zasportovat; pochválit kolegyni outfit; přečíst si hezkou knihu atd. Když si každý den vymezíte chvilku na podobnou „drobnoradost“, je velmi pravděpodobné, že se budete dlouhodobě cítit šťastní. A kdo radost rozdává, tomu se i vrátí. Kromě výše zmíněných drobných radostí se vyhněte tomu, co vás stresuje: sledování krimi zpráv; sledování lidí na sítích, ze kterých nemáte dobrý pocit; nepravidelný spánek; špatná životospráva; nedostatek pohybu; nedostatek slunečního světla (pokud pracujete v kanceláři, jděte se během obědové pauzy alespoň na 10–15 minut projít na sluníčko) apod. Když si vědomě do života přitáhnete drobnoradosti a vyhnete se stresorům, už po pár dnech zaznamenáte, že budete mít úsměv na tváři. 





Autorka článku: Stanislava Frantová
Zdroj fotky: pixabay.com

Oblíbené příspěvky

O NÁS