27. března – Mezinárodní den divadla

Solidarita mezi divadelníky celého světa, zamyšlení nad jeho úlohou, posláním a prosazování základních společenských i morálních hodnot skrze umělecké vyjádření. To vše má symbolizovat Mezinárodní den divadla. S návrhem na ustanovení světového dne divadla přišel předseda finské pobočky Mezinárodního divadelního institutu v roce 1961. UNESCO tento návrh přijalo a od roku 1962 je 27. březen oficiálně zařazen mezi významné dny jako Mezinárodní den divadla.

Divadlo má historii již ve starověkém Řecku a Římě, přesto se den věnovaný konkrétně divadlu oslavuje šedesát let. Přitom právě v českých dějinách hrálo divadlo velmi významnou roli, a to především během národního obrození. „Kočovné divadelní společnosti neúnavně objížděly zemi a hrály česky! Ústy herců a loutkoherců vznikalo naše národní sebevědomí a vrcholem téhle snahy pak byla skvostná budova Národního divadla,“ uvádí ČT edu.

K tomuto tématu vřele doporučuji projít si popularizační videa na instagramu od Karolíny Zoe Meixnerové (@cojezoe_). A kdo by chtěl oslavit Mezinárodní den divadla tematicky, může si udělat radost koupí lístků. Mnoho lidí dokonce nikdy nenavštívilo divadlo ve svém městě. Zkuste se zamyslet, co by vás mohlo bavit, případně si nechejte poradit od svých známých. Kulturní zážitek vás vytrhne z každodenního shonu a budete mít o čem vyprávět. Tak co, už přemýšlíte, s kým do divadla zajdete? 


Autorka článku: Stanislava Frantová
Zdroj fotky: pexels.com

Oblíbené příspěvky

O NÁS