Den učitelů

Den učitelů v ČR (28. března) a Světový den učitelů (5. října)


Dva významné dny, které oslavují práci učitelů a jejich odhodlání. Den českých učitelů se slaví 28. března, na výročí narození Jana Amose Komenského. Za Mezinárodní den učitelů byl v roce 1994 vybrán 5. říjen. Den, kdy byla přijata tzv. Charta učitelů, která upravuje práva a povinnosti učitelů, standardy jejich přípravy a dalšího vzdělávání a podmínky výuky.

„Tento den oslavuje to, jak učitelé proměňují vzdělávání, ale také zamyšlení nad podporou, kterou potřebují k plnému využití svého talentu a vykonávání povolání, a zamyšlení nad tím, jak tuto profesi posunout vpřed globálně,“ uvádí UNESCO ke Světovému dni učitelů. 

Zkuste si tento den vzpomenout na svého oblíbeného učitele a kontaktujte ho. Krátká zpráva od studenta ho jistě potěší. A pokud byste ho chtěli potěšit ještě víc, tak ho můžete nominovat do ankety Zlatý Amos. Hlasování začíná v říjnu, na Mezinárodní den učitelů, a výsledky se vyhlašují většinou v březnu, na Den učitelů v České republice.

Den učitelů se slaví v různých zemích v rozdílné dny. Třeba Polsko si 14. října připomíná krále Stanisława Augusta Poniatowskiho a Španělsko 27. listopadu vzpomíná na kněze Josepha Calasanze. 


Autorka článku: Stanislava Frantová
Zdroj fotky: pexels.com



Oblíbené příspěvky

O NÁS