22. dubna – Den Země

 Den Země důležitější než kdy dřív

Svátek, který s každým dalším horkým létem nabírá na významu. S nápadem, aby byl ochraně životního prostředí věnován jeden samostatný den, přišel mírový aktivista John McConnell na konferenci UNESCO v San Francisku v roce 1969.



Matku Zemi máme jen jednu. Musíme udělat všechno, co je v našich silách, abychom ji ochránili,“ řekl v prohlášení k oslavě Mezinárodního dne matky Země generální tajemník OSN António Gutteres. 

Oslavy Dne Země se obzvlášť v posledních letech spojují s ochranou klimatu. I Gutteres v proslovu z minulého roku upozorňuje na narušení klimatu, přírody, biologické rozmanitosti a také na znečištění ovzduší či množství odpadu. Dokázali jsme, že společně umíme zvládnout obrovské výzvy. Právo na zdravé životní prostředí získává na síle,“ dodává optimisticky António Gutteres. 

Důkazem je množství zemí, které se do oslav Mezinárodního dne Země zapojují. V současnosti je jich téměř 200. Celosvětově probíhá řada akcí, jež jsou poučné i zábavné zároveň. Na těchto akcích můžete zahlédnout i oficiální vlajku Dne Země (The Blue Marble – snímek Země z Apolla 17).

Zúčastněte se nějaké akce ve vašem okolí a udělejte pro planetu něco prospěšného, a to nejen v den jejího svátku. Švédsko od roku 2016 zpopularizovalo aktivitu zvanou plogging (běhání a sbírání odpadků). Plogging můžete do svého programu zařadit v podstatě kdykoli.


Autorka článku: Stanislava Frantová
Zdroj fotky: pexels.com

Oblíbené příspěvky

O NÁS