29. dubna – Mezinárodní den tance

Mezinárodní den tance se slaví od roku 1982 na návrh Mezinárodního divadelního institutu a připadá na 29. dubna. Datum nebylo vybráno náhodně, jde o datum narození významného francouzského tanečníka a baletního mistra Jeana-Georgese Noverrea (1727–1810).


„Tělo a gesto jako nástroj umění sloužilo v minulosti, na úsvitu lidské civilizace, a v současné době u přírodních národů, jako jeden z nejtypičtějších prostředků vyjádření, sebeznázornění, seberealizace, který vycházel z tvořivého (kreativního) pudu,“ uvádí monografie Kapitoly z dějin tance. Stručně řečeno, tanec je hluboce symbolický prostředek k vyjádření příběhů.

A právě způsob, jakým se baletní příběhy zobrazovaly, velmi ovlivnil inovativní přístup Francouze Jeana-Georgese Noverrea. Před jeho érou se kladl důraz na zdobné kostýmy, obličejové masky a výpravné kulisy. On však zdůrazňoval samotný fyzický a emocionální prvek baletu, čistotu pohybu a citový prožitek odrážející se v mimice tanečníka neboli balet tak, jak ho známe dnes.

K Mezinárodnímu dni tance pronáší každý rok významná taneční osobnost poselství. Cílem těchto poselství je spojit různé politické, společenské, kulturní uspořádání jedinou formou – tancem. V roce 2000 měl tu čest vytvořit poselství zatím jediný Čech – Jiří Kylián.

Od roku 2014 se pravidelně na Střeleckém ostrově koná velká veřejná oslava všech forem tance. Akci provází bohatý program, kterého se může zúčastnit každý. Dokonce i online. Mrkněte na stránky www.mezinarodnidentance.cz, kde se dozvíte podrobnosti, a rozhýbejte své tělo v rytmu tance.


Autorka článku: Stanislava Frantová
Zdroj fotky: pexels.com

Oblíbené příspěvky

O NÁS