14. květen – Mezinárodní den matek

Mezinárodní den matek se slaví vždy druhou neděli v květnu, v roce 2023 připadá na 14. května. Oslava matek a plodnosti má svůj původ již ve starověkém Řecku, ale s nápadem na Mezinárodní den matek přišla na začátku 20. století Američanka Anna Reeves Jarvisová, aktivistka za práva matek. Prosadit se ho podařilo symbolicky její dceři, Anně Marii Jarvisové, a to v roce 1907.




„Srdce maminky je speciální místo, kde děti vždy najdou svůj domov,“ pronesla Lady Diana. A měla naprostou pravdu, mateřská láska je jedním z nejsilnějších citů, který matky pociťují. A v příběhu vzniku Mezinárodního dne matek se mateřská láska zrcadlí dokonale. Za práva matek bojovala Američanka Anna Reeves Jarvisová, ale její úsilí se podařilo zúročit až její dceři Anně Marii. Na celostátní úrovni vyhlásil Mezinárodní den matek americký prezident Woodrow Wilson v roce 1914.

V Československu se svátek matek slavil poprvé v roce 1923 a zásluhu na tom má Alice Masaryková, dcera našeho prvního československého prezidenta.

Datum svátku matek se v jednotlivých zemích liší, všechny však spojuje obdarovávání maminek. Stalo se tradicí maminkám věnovat buď květinu, nebo přáníčko. Ať už koupené, nebo vlastnoručně vyrobené. Tak nebo tak, nejvíc maminku jistě potěší společně strávený čas.


Autorka článku: Stanislava Frantová
Zdroj fotky: pixabay.com

Oblíbené příspěvky

O NÁS