15. května – Mezinárodní den rodiny

Organizace spojených národů (OSN) vyhlásila v roce 1994 15. květen Mezinárodním dnem rodiny. V Česku byl tento svátek přijat oficiálně až v roce 2006. Cílem tohoto svátku je připomínat rodinu jako jednu z nejdůležitějších jednotek společnosti.


„Rodiny jako základní jednotky společenského života jsou hlavními činiteli udržitelného rozvoje na všech úrovních společnosti a jejich příspěvek k tomuto procesu je zásadní pro jeho úspěch,“ uvádí Valné shromáždění OSN ve své rezoluci ke vzniku Mezinárodního dne rodiny. Připomíná také, že rodiny potřebují co nejširší ochranu a pomoc v oblasti lidských práv a sociální politiky. A to obzvlášť v současné době, která je pro mnohé rodiny velmi těžká. 


To si uvědomuje i organizace Týden pro rodinu, která sdružuje akce pro rodiny s dětmi po celé republice. Program je opravdu krásný. Například v Plzni minulý rok upozorňovali festivalem Hravá rodina na to, jak je důležité společně trávit čas. Rodiny si vyzkoušely hry našich maminek a babiček. Podívejte se, zda by vás program nezaujal i letos. Ať už ve vašem okolí, nebo třeba v krásné Plzni. 


Tip Červené propisky

Dalším tipem je pořízení deskových her a určení dne, kdy se budou hrát. Například každou sobotu večer. Rovnou to můžete propojit s přípravou pohoštění a zapojit do ní všechny členy domácnosti. Tyto na první pohled obyčejné „rituály“ si pak člověk pamatuje celý život a snaží se je posléze ukázat i svým dětem. Jsou kolikrát mnohem cennější než třeba výlet do Disneylandu. 



Autorka článku: Stanislava Frantová
Zdroj fotky: pixabay.com

Oblíbené příspěvky

O NÁS