18. května – Mezinárodní den muzeí

Mezinárodní den muzeí byl založen v roce 1977 na valném shromáždění Mezinárodní rady muzeí v Moskvě. Svátek má za cíl přitáhnout pozornost k muzeím a jejich činnosti, která významně přispívá k obohacování kultur a vzájemnému porozumění. Oslavy se konají každý rok 18. května.


„Muzea mají moc změnit svět kolem nás. Jako nesrovnatelná místa objevů nás učí o naší minulosti a otevírají naši mysl novým nápadům – dva zásadní kroky k budování lepší budoucnosti,“ uvádí Mezinárodní rada muzeí.

I samotná muzea se v posledních dvou desetiletích stále více otevírají světu. Expozice jsou interaktivní a moderně pojaté.

V Česku na muzejní svátek navazuje celorepublikový Festival muzejních nocí. Letos probíhá již 19. ročník. Národní zahájení festivalu se koná 19. května v Olomouci a celý festival potrvá až do 16. června.

Festival muzejních nocí je návštěvníky velmi oblíbený. Muzea si po dobu konání festivalu připravují zajímavé akce. Mnohdy je vstupné zdarma nebo alespoň nižší než obvykle. Zapište si akci svého oblíbeného muzea do diáře, ať se máte na co těšit. Muzejní noc už je za dveřmi!

Tip Červené propisky
Navštívili jste někdy muzeum ve svém městě, případně v nejbližším okolí? Kolikrát skvosty, které máme za dveřmi, přehlížíme a vyjíždíme za kulturou do vzdálenějších míst. Zkuste si své město někdy projít jako turista. 

Hádanka
Víte, jak se jmenuje a kde se nachází muzeum a galerie z obrázku?





Autorka článku: Stanislava Frantová
Zdroj fotky: pixabay.com





Klíč: Louvre v Paříži



Oblíbené příspěvky

O NÁS