20. května – Světový den včel

Světový den včel je pouze šest let starý svátek, na důležitosti mu to však neubírá. Počet včel celosvětově klesá, přitom jejich úloha pro ekosystémy je naprosto klíčová. Podle OSN je až 90 % volně rostoucích druhů rostlin závislých na opylovačích.



„Organizace spojených národů určila 20. květen jako Světový den včel, aby se zvýšilo povědomí o důležitosti opylovačů, o hrozbách, kterým čelí, a jejich příspěvku k udržitelnému rozvoji,“ uvádí OSN. Nejenže je na včelách závislá většina rostlinných druhů, ale také 75 % zemědělských plodin. A to je něco, co se člověka bytostně dotýká. Je proto v našem největším zájmu včelí populaci, respektive populaci opylovačů, ochraňovat.

Existuje několik možností, jak může každý z nás včelám pomoct. Vysázejte na zahradě rozmanité druhy rostlin, které pokvetou několik měsíců v roce. Med kupujte od místních včelařů a plodiny od zemědělců, kteří používají trvale udržitelné postupy. Vyhněte se používání herbicidů, pesticidů a fungicidů v zahradách. A mistička s vodou za oknem nebo fontánka je další věc, za kterou se vám včely odvděčí.

Tipy Červené propisky

Kupte si semena rostlin. Na internetu jich najdete mnoho, zkuste zadat klíčová slova: semena lučních květů, louky pro včely, směs semen pro květnaté louky apod. V zahradnictví vám rovněž dobře poradí. Pěstovat můžete jak na zahradě, tak i na balkoně.

Druhým tipem je výlet za nejbližším včelařem. Většina včelařů vám s radostí své úlky ukáže. Rovnou je můžete podpořit zakoupením medu.

Pro Prahu a okolí doporučujeme Medovou kavárnu v Levém Hradci. V nádherné zahradě si pochutnáte na skvělé kávě a medovém dezertu. Jen pozor na otevírací dobu, otevřeno je pouze o víkendu, přes týden se majitelé věnují včelkám.



Autorka článku: Stanislava Frantová
Zdroj fotky: pixabay.com

Oblíbené příspěvky

O NÁS