3. května – Mezinárodní den svobody tisku

Mezinárodní den svobody tisku se slaví 3. května. Tento významný den vyhlásila OSN v roce 1993 na podporu nezávislého a rozmanitého tisku. Odkazuje tak k 3. květnu 1991, kdy byla podepsána Windhoekská deklarace pro svobodná a pluralitní média v Africe.



Noviny jako Rudé právo, Zemědělské noviny, Lidová demokracie. Z časopisů Květy, Rovnost, Propagandista, Funkcionář. A to vše pod dohledem státní komunistické propagandy. Tak vypadala média před rokem 1989 v Československu. Češi mají v živé paměti, jaké to je, když tisk není svobodný.

Z dnešního pohledu něco nepředstavitelného. Na trhu je obrovský výběr tiskovin. Vybere si zkrátka každý.

Pro mnoho zemí je takový stav však stále nedostižný. Organizace Reportéři bez hranic eviduje 488 novinářů ve vězení kvůli výkonu jejich povolání. Nejvíce v Číně, Barmě či Bělorusku. Francouzská nevládní organizace zároveň každý rok zveřejňuje žebříček svobody médií ve všech zemích světa a od roku 1995, tedy od doby, kdy je žebříček publikován, je letos situace nejhorší.

Svoboda tisku není samozřejmá. Můžeme být vděční, že patříme k zemím s demokratickými médii.

Zkuste se podívat na články předlistopadového Rudého práva. Dnes je již legendární vtípek pár nadšenců, kterým se podařilo do komunistických novin propašovat inzerát s přáním k narozeninám tehdejšímu disidentovi Václavu Havlovi.



A co vy? Dáváte přednost tištěným listům, anebo jste se přesunuli do online prostoru, ze kterého čerpáte informace o současném dění?



Autorka článku: Stanislava Frantová
Zdroj fotky: pexels.com

Oblíbené příspěvky

O NÁS