1. června – Mezinárodní den dětí

První červnový den patří dětem. Mezinárodní den dětí, který se slaví 1. června, je jedním z nejznámějších a nejoslavovanějších svátků vůbec. Den dětí se slaví v různých částech světa v různé dny. U nás připadá na začátek června, což je datum, které bylo vyhlášeno v roce 1949 na setkání Mezinárodní demokratické federace žen v Moskvě. OSN vyhlásila v roce 1954 Den dětí na 20. listopadu a třeba Turci, pro které je tento den velmi významný, ho slaví 23. dubna.


„Dospělí sami nikdy nic nechápou a děti to hrozně unavuje, stále a stále jim něco vysvětlovat. Děti musí být k dospělým hodně shovívavé,“ řekl Antoine de Saint-Exupéry, autor nesmrtelného díla Malý princ. Nechte se během Mezinárodního dne dětí vtáhnout do světa dětí s těmi nejlepšími průvodci, dětmi.

To nejcennější, co jim můžeme věnovat, je společně strávený čas. Nabídka akcí k Mezinárodnímu dni dětí je velmi bohatá a jistě si vyberete tu nejlepší, která se vám bude líbit. Mé doporučení k tomuto dni však není kulturní, jako spíš o změně pohledu. Zkuste se na svět alespoň pro tento den podívat dětskýma očima. A jak říkal Exupéry v Malém princi, vidět místo klobouku hroznýše, který tráví slona.


Autorka článku: Stanislava Frantová
Zdroj fotky: pixabay.com

Oblíbené příspěvky

O NÁS