14. června – Světový den dárců krve

Světový den dárců krve nepatří k nejznámějším světovým dnům, ale o to je důležitější. Poprvé byl slaven 14. června 2005 a o jeho prosazení se zasadila Světová zdravotnická organizace spolu s Červeným křížem. Cílem akce je poděkovat dárcům a upozornit na to, jak je bezplatné darování krve důležité pro záchranu lidských životů.


 

„Darování krve je projevem solidarity. Připoj se a zachraňuj životy!“ Takové bylo motto minulého ročníku světového dne darování krve, který připadá na 14. června. Datum není vybrané náhodou. V ten den se narodil významný rakouský biolog, nositel Nobelovy ceny za fyziologii a medicínu z roku 1930, Karl Landsteiner. Tomu se připisuje autorství za objev Rh faktoru krve nebo viru, který způsobuje dětskou obrnu. Bývá také označován za „otce transfuzní medicíny“.


Právě pro tuto oblast zdravotnictví jsou dárci krve klíčoví. V České republice je registrováno 260 tisíc pravidelných dárců krve, ale pro pokrytí potřeb pacientů a vytvoření rezerv pro mimořádné situace je potřeba až 300 tisíc dárců. Darování krve trvá od osmi do deseti minut a odebírá se 450 ml krve. Seznam odběrných míst naleznete zde: https://www.cervenykriz.eu/darcovstvi-krve. Zkuste se podívat, které pracoviště byste měli nejblíž a darujte krev. Pomůžete zachránit život.
 

Autorka článku: Stanislava Frantová
Zdroj fotky: pixabay.com

Oblíbené příspěvky

O NÁS