18. 6. – Mezinárodní den otců

Oslava tatínků a jejich otcovské role. To vše představuje Mezinárodní den otců. První svátek otců se konal před 112 lety v USA a od té doby jeho obliba po celém světě roste. Tatínkové mají svůj mezinárodní den třetí neděli v červnu, přesné datum je proto proměnlivé.

„Tam, kde otec o dítě pečuje a dovede pečovat, nedochází při přechodných neshodách v manželském životě zdaleka tak často k rozvodům, jako tam, kde otec se na péči o dítě nepodílí,“ říkal psycholog Zdeněk Matějček. A má naprostou pravdu. Tatínci hrají v životě dětí nezastupitelnou úlohu.

První vzpomínka na otce a jejich péči se konala v roce 1907 v USA při mši za horníky zesnulé při neštěstí v dolech. Za oficiální akci, která později vedla až k ustanovení Mezinárodního dne otců, se považuje 19. červen 1910. Tehdy Američanka Sonora Smart Doddová navrhla oslavit Den otců na počest svého táty, který sám vychovával ji a jejích pět sourozenců. Obliba svátku se dál šířila, až v roce 1966 vyhlásil americký prezident Lyndon Johnson třetí červnovou neděli za oficiální Den otců.

Zkuste tento svátek oslavit i se svým tatínkem. Na trhu se dá koupit jistě spoustu věcí, co takhle něco vyrobit? Napište mu na papírek sedm důvodů, proč ho máte rádi. Nebo deset, anebo rovnou třicet. Papírky pak vložte do velké sklenice a nechce tátu losovat každý den jeden. A pak si jen užívejte jeho reakce. Jistě mu tím vykouzlíte úsměv na tváři. Kdyby vás nenapadlo tolik důvodů, napište tam rodinné hlášky, vzpomínky na společné momenty apod.


Autorka článku: Stanislava Frantová
Zdroj fotky: pixabay.com

Oblíbené příspěvky

O NÁS