30. července – Mezinárodní den přátelství

Příběh vzniku Mezinárodního dne přátelství je báječnou ukázkou toho, že vůle jednotlivce dokáže neuvěřitelné věci. Vznik tohoto významného dne je spojen s paraguayským lékařem Ramonem Artemiem Brachem, který založil organizaci La Cruzada Mundial de la Amistad (Světová přátelská křížová výprava). Té se po několika pokusech podařilo u OSN prosadit založení Mezinárodního dne přátelství.



„Přátelství je součást lidského štěstí,“ říkával Jan Werich. To si uvědomil i paraguayský lékař Artemio Bracho při večeři s přáteli v roce 1958 a ještě ten večer založil Světovou přátelskou křížovou výpravu, která si kladla za cíl oficiálně prosadit Mezinárodní den přátelství. V roce 2011 se jí to povedlo. OSN vyhlásila 30. července za Mezinárodní den přátelství.

V latinské Americe se ale den přátelství slaví 20. dubna – právě v ten den, kdy byl Artemio Bracho na večeři s přáteli a založili organizaci.

Ve světě se den přátelství slaví tradičně posíláním přáníček. To můžete zkusit i vy. V tento den jistě potěší vaše nejbližší jakékoli překvapení: nečekané pozvání na kávu/večeři, uspořádání výletu/dovolené, koupě zážitku (lístky do kina, divadla či na koncert). Anebo můžete založit tradici tematických večerů, kupříkladu vytvořte balíček s deskovou hrou a k tomu přiložte přáníčko, ve kterém oznámíte, že byste se rádi pravidelně setkávali. 

Tipy na tematické večery:
  • Sobotní monopoly, šachy, karty, sázky a dostihy apod.
  • Beauty Sunday. Ten jsme měly s kamarádkami na erasmu, vždycky jsme si koupily pleťové masky, ovoce, něco k pití a užívaly si společný relax při poslechu hudby.
  • Páteční ping-pong, kulečníkový turnaj. Výběr sportu necháme na vás.
  • Večer pro unavené maminky. Pokud budete mít s sebou děti, je třeba jim připravit aktivity, které je dostatečně zabaví/unaví, abyste si s kamarádkami vůbec něco řekly.
  • Tapas večer. S přáteli si můžete jeden den v týdnu připravit kupříkladu španělské občerstvení a pustit si film. Jestli tápete, co pustit, máme pro vás extra tip. Do krabičky si naházejte lístečky s tipy na filmy a losujte. Můžou to být jednak vaše oblíbené filmy, jež chcete představit svým přátelům, jednak filmy, na které jste doposud neměli čas. Doporučujeme psát si názvy do poznámek telefonu průběžně.
  • Barevné večery. Každý týden se zvolí jedna barva a do té sladíte všechno: občerstvení, oblečení, klidně i název filmu či seriálu (Růžový panter, Modrá laguna, Zelená míle, Bílý oleandr, Černočerná tma, Fialový taxík, Červený trpaslík atd.). Zkuste vyhledat názvy barev na www.csfd.cz.
  • DIY večery. Pokud milujete vyrábění, doporučujeme tuto tradici založit. Na pinterestu je mnoho inspirace. Na jaře můžete s přáteli vyrobit velikonoční výzdobu, v létě nakládat hermelín/okurky, na podzim namalovat obraz (na youtube je mnoho návodů pro začátečníky) a v zimě adventní věnec.
  • Literární večer. S knihomoly si můžete převyprávět příběhy, které jste v posledních měsících četli. Možná to zní na první dobrou nudně, ale věřte, že takto si můžete nenápadně procvičovat mluvený projev. Kupříkladu true crime podcasty mnoho lidí miluje, tak proč si neuspořádat „živý podcast“ u vás doma? Doporučujeme si vytvořit osnovu, ať se při vyprávění neztratíte. Kamarádům můžete přečíst i úryvky.
  • Aktivity s dětmi. Zkuste dětem vymyslet program přizpůsobený jejich věku. Spojit to můžete i s přespáním u známých. Jako malé jsme milovaly, když jsme mohly přespat u známých či příbuzných. Braly jsme to jako malé dobrodružství. Rodiče si večer dali sklenku vína a my jsme si v pokojíčku postavily bunkr, ve kterém jsme spaly.
  • Mnoho dalších.

Budeme rády, když se s námi podělíte i vy o tipy na tematické večery.


Autorka článku: Stanislava Frantová
Zdroj fotky: pixabay.com

Oblíbené příspěvky

O NÁS