13. září – Mezinárodní den čokolády

Jen málokteré cukrovince je věnovaná taková pozornost jako čokoládě. Jsou o ní napsané romány, natočené filmy, oblíbená je i v kosmetice. Není proto divu, že existuje i Mezinárodní den čokolády. Slaví se od roku 2000 a připadá na 13. září. Na den narození známého amerického výrobce čokolády Miltona S. Hersheyho.



Z luxusního a nedostupného zboží se Hersheymu podařilo dostat mléčnou čokoládu mezi širokou veřejnost, a to na přelomu 19. a 20. století.

Dříve, obzvlášť na francouzském dvoře, byla čokoláda podávaná především ve formě nápoje. A to souvisí s druhým svátkem čokolády – Světovým dnem čokolády, který se slaví 7. července. Věří se totiž, že právě 7. července roku 1550 byla čokoláda poprvé přivezena na evropský trh.

Kromě dvou výše zmíněných dnů existuje ještě Den čokolády, Den čokoládových cukrovinek, Den čokoládové zmrzliny, Den bílé čokolády a spoustu dalších.

O popularitě čokolády zkrátka není pochyb. O tom svědčí i řada čokoládových workshopů, které nabízí větší i menší čokoládovny. Na slevových portálech naleznete vouchery na výrobu čokoládových lízátek, vlastní ochucené čokolády nebo zdobení čokoládou. Zkuste si vyrobit vlastní čokoládu na Mezinárodní den čokolády. Ochutnávka pak bude nezapomenutelná.

Autorka článku: Stanislava Frantová
Zdroj fotky: pixabay.com


Oblíbené příspěvky

O NÁS