8. září – Mezinárodní den gramotnosti

Od roku 1967 se slaví Mezinárodní den gramotnosti, který o rok dříve vyhlásila OSN, aby tak upozornila na důležitost gramotnosti v souvislosti se základní lidskou důstojností a lidskými právy. Po covidové pandemii se OSN zaměřuje především na obnovení vzdělávání, což je i tématem letošního svátku.




„Gramotnost nejenom mění životy, ona je i zachraňuje,“ řekla bývalá generální ředitelka UNESCO Irina Bokovová. V tom případě se zdá, že máme našlápnuto dobrým směrem. Podle organizace Člověk v tísni byla totiž ještě v 50. letech minulého století negramotná polovina světové populace, ale dnes je negramotná jen necelá čtvrtina a mezi mladými lidmi je negramotných jen 10 %.

Znalost čtení a psaní podporuje i řada světově proslulých spisovatelů prostřednictvím iniciativy Spisovatelé pro gramotnost. Spolu s UNESCO upozorňují na to, jak je důležité vrhnout všechny síly do obnovy vzdělávání, které by dokázalo odhalit potenciál studentů.

S tím souvisí i důležitost pravidelného čtení i vystoupení ze zóny čtenářského vkusu. Forbes nedávno zveřejnil článek s titulkem „19 knih, díky nimž už budete vědět úplně všechno“. Text představuje výběr knih z oblasti politiky, filozofie, historie, financí nebo kultury, díky nimž se budete moct zapojit do jakékoliv konverzace. Objevují se v něm tipy jako Orwellova klasika 1984, O původu druhů od Stephena Hawkinga nebo Prezidentské volby od Marka Halperina a Johna Heilemanna. Zkuste si seznam projít. Který titul vás zaujal? Pár podzimních večerů věnovaných četbě za komplexní rozhled jistě stojí. A navíc tak můžete splnit i čtenářskou výzvu od Červené propisky.

Autorka článku: Stanislava Frantová
Zdroj fotky: pixabay.com


Oblíbené příspěvky

O NÁS