4. října – Mezinárodní den zvířat

Již 92 let patří datum 4. října zvířatům. V roce 1931 se na tom ve Florencii shodli ekologové, aby upozornili na situaci ohrožených zvířecích druhů. Datum není zvolené náhodou, jde o den úmrtí svatého Františka z Assisi, který byl znám svou péčí o nemocná a opuštěná zvířata.



„Měj ráda zvířata, ona si to budou pamatovat.“ Tuto větu mi společně s jednoduchou kresbou psa a kočky napsala do památníku sestra, když mi bylo přibližně šest let. A ta myšlenka mě provází životem i o téměř třicet let později.

Životní pohoda zvířat neboli anglicky welfare je pojem, který se společně se dnem zvířat často skloňuje. A Mezinárodní den zvířat je od toho, aby připomínal, jak je péče o všechna zvířata a jejich životní podmínky důležitá. Nejen pro zvířata samotná, ale i pro člověka. Vždyť co je roztomilejší, než obdivovat radost zvířat.

Vzpomeňte si v tento den na své mazlíčky a potěšte je malou dobrotou. Anebo zkuste následovat příklad svatého Františka z Assisi a pomyslete na zvířata z útulků. Z posledních let je známá možnost veřejného venčení opuštěných psů. Radost zvířete z venčení vám váš dobrý skutek vrátí mnohonásobně.


Autorka článku: Stanislava Frantová
Zdroj fotky: pixabay.com

Oblíbené příspěvky

O NÁS